Huurtoeslag

Als u een sociale huurwoning huurt, heeft u misschien recht op huurtoeslag. U krijgt dan van de overheid een bijdrage in de huurkosten. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag hangt af van uw situatie. Maakt u daarvoor een proefberekening op de website van de belastingdienst. Op deze website kunt u ook huurtoeslag aanvragen.  

De huurtoeslag ontvangt u rond de twintigste van de maand op uw eigen bankrekening. Let op! De huurtoeslag, die u ontvangt, is altijd voor de volgende maand.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag en hoeveel krijg ik dan?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in uw huurlasten. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. De eerste maandelijkse betaling ontvangt u normaal gesproken acht weken na ontvangst van uw aanvraag door de Belastingdienst.

Wilt u huurstoeslag aanvragen of een proefberekening maken? Gaat u dan naar de website van de Belastingdienst. U kunt ook gratis de Belastingtelefoon bellen op nummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u uw burgerservicenummer bij de hand heeft.

Kan ik minder huur betalen tot de huurtoeslag is geregeld?

Nee, dat is niet mogelijk. U ontvangt de huurtoeslag op uw eigen rekening, dit kunnen wij niet voor u verrekenen. Heeft u problemen met het betalen van de huur? Neemt u dan contact met ons op om de mogelijkheden voor een betalingsregeling te bespreken.

Geeft Omnia Wonen mijn huurverhoging door aan de Belastingdienst?

Ontvangt u al huurtoeslag? Dan hoeft u de jaarlijkse huurverhoging van 1 juli niet aan de Belastingdienst door te geven. Dit doen wij voor u. Van de Belastingdienst ontvangt u een definitieve vaststelling huurtoeslag waarin de nieuwe huurprijs is verwerkt. Het is wel belangrijk dat u zelf controleert of de gegevens van de Belastingdienst kloppen.

Gaat het om een tussentijdse huuraanpassing? Bijvoorbeeld door een aangebrachte verandering aan uw woning (geriefverbetering)? Dan moet u dit wel zelf aan de Belastingdienst doorgeven. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Telefonisch kan ook via het gratis telefoonnummer van de Belastingdienst 0800 - 0543. Houdt uw burgerservicenummer bij de hand.

Waar heb ik een DigiD voor nodig?

Gaat u naar uw gemeentehuis of naar het loket van een andere overheidsinstelling? Dan zult u zich in veel gevallen legitimeren met uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Op internet kunt u dat doen door in te loggen met uw DigiD. Zo weten overheidsinstellingen dat ze echt met u te maken hebben. Wilt u bijvoorbeeld online huurtoeslag aanvragen of uw gegevens hiervoor wijzigen? Dan logt u in met uw DigiD. 

Geeft u wijzigingen in mijn persoonlijke situatie door aan de Belastingdienst?

Nee, dat doen wij niet voor u. Wijzigingen in gezinssamenstelling/inkomen geeft u zelf door aan de Belastingdienst. Hiervoor heeft u uw DigiD en burgerservicenummer nodig. U kunt uw wijziging ook telefonisch doorgeven aan de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u uw burgerservicenummer bij de hand heeft.

Op hoeveel huurtoeslag kan ik ongeveer rekenen ?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in uw huurlasten. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. De eerste maandelijkse betaling ontvangt u gemiddeld acht weken na ontvangst van uw aanvraag.

Wilt u huurstoeslag aanvragen of een proefberekening maken? Gaat u dan naar de website van de Belastingdienst. U kunt ook gratis de Belastingtelefoon bellen op nummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u uw burgerservicenummer bij de hand heeft.Waarom krijg ik geen huurtoeslag?

Dat kunnen wij helaas niet voor u nagaan. Wij bepalen niet of en hoeveel huurstoeslag u krijgt. Dit doet de Belastingdienst. Neemt u daarom contact op met de Belastingdienst. Zij zijn telefonisch bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u uw burgerservicenummer bij de hand heeft.

Heeft onderhuur gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Voor deze vraag kunt contact opnemen met de Belastingdienst. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. U kunt de Belastingdienst ook bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u dan uw burgerservicenummer bij de hand heeft.

5 meer vragen tonen