Nieuwe woning huren

Vanaf 1 januari 2016 moeten wij woningen passend toewijzen. Dit betekent dat de huur van een woning moet passen bij uw inkomen en huishoudgrootte. Voor huidige huurders verandert er niets. Er zijn wel gevolgen voor de keuzemogelijkheden van woningzoekenden.

Veel gevraagd over Nieuwe woning huren

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens als woningzoekende aanpassen?

Dat is afhankelijk van de gemeente waar u staat ingeschreven. 

Hoe kan ik mijn inschrijving als woningzoekende splitsen?

Staat u ingeschreven voor de regio Noord Veluwe? Maak gebruik van het splitsingsformulier op de website www.hurennoordveluwe.nl.

Staat u ingeschreven voor de regio Amersfoort? Geef een splitsing telefonisch door aan het Klantcontactcentrum van WoningNet.

Staat u ingeschreven voor de regio Arnhem? Maak gebruik van het splitsingsformulier op de website www.entree.nu.

Staat u ingeschreven voor de regio Assen, Steenwijk of Den Haag? Gebruik het wijzigingsformulier op onze website.

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens aanpassen in Arnhem?

Met uw registratienummer en wachtwoord logt u in op de website van Entree. Hier heeft u toegang tot uw persoonlijke pagina's en kunt u uw gegevens aanpassen.

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens aanpassen in Assen?

Een wijziging kunt u met het formulier inschrijfgegevens wijzigen doorgeven. U ontvangt een bevestiging als uw inschrijving is gewijzigd. 

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens aanpassen in Den Haag?

Een wijziging kunt u met het formulier inschrijfgegevens wijzigen doorgeven. U ontvangt een bevestiging als uw inschrijving is gewijzigd. 

Hoe kan ik mijn inschrijfgegevens aanpassen in Steenwijk?

Een wijziging kunt u met het formulier inschrijfgegevens wijzigen doorgeven. U ontvangt een bevestiging als uw inschrijving is gewijzigd. 

Hoe kan ik mijn inschrijving als woningzoekende op de Noord-Veluwe aanpassen?

U logt in op uw account op de website Huren Noord Veluwe.

Hier kunt u:

 • uw gegevens wijzigen.
 • uw nieuwe inloggegevens of wachtwoord aanvragen.
 • uw verlengingskosten betalen.
 • inzien hoe lang u staat ingeschreven.

Hoe kan ik reageren op een garage of parkeerplaats op de Noord-Veluwe?

Elke vrijdag om 12.00 uur worden garages en/of parkeerplaatsen geadverteerd. In sommige situaties krijgen huurders van Omnia Wonen voorrang boven andere belangstellenden. U hoeft niet ingeschreven te staan als woningzoekende om te kunnen reageren op een garage of parkeerplaats.

Hoe kom ik in aanmerking voor een garagebox in Amersfoort?

Wij verhuren in de wijk Schothorst enkele garageboxen. Bewoners van het complex waar wij de garageboxen verhuren, krijgen voorrang. Wilt u voor een garagebox in Schothorst in aanmerking komen? Neem dan contact met ons op.

Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning in de regio Amersfoort?

U heeft een inschrijving nodig bij WoningNet. U kunt zich inschrijven als u tenminste 18 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit heeft of over een geldige verblijfstitel beschikt.

Hoe kom ik in aanmerking voor een kelderbox in Den Haag?

In Den Haag verhuren wij acht kelderboxen in de wijk Mariahoeve (Ursulaland: 2, 4, 6, 8 en Gradaland 8, 48, 50, 54). Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Geeft u dit dan middels het contactformulier aan ons door. Wij plaatsen u dan op de wachtlijst. Als een kelderbox vrij komt, benaderen wij degene met de langste wachttijd.

Hoe kom ik in aanmerking voor een nieuwbouwwoning?

Voor nieuwbouw gelden dezelfde toewijzingsregels als voor bestaande bouw. Dat is afhankelijk van de regio. U kunt zich inschrijven als de inschrijfperiode start. Houd de lokale media in de gaten of schrijf u in als geïnteresseerde via het woningzoekende systeem.

Hoe kom ik in aanmerking voor een vrije sector huurwoning?

U kunt zich inschrijven voor een vrije sector woning in de plaatsen Eesveen en Steenwijk via het inschrijfformulier voor de vrije sector op onze website. Na uw inschrijving plaatsen wij u op de wachtlijst en nemen we contact met u op als een woning vrijkomt. Dit doen wij op volgorde van de wachtlijst.

Voor een vrije sector woning in Nunspeet of Harderwijk, schrijft u zich in op Huren Noord-Veluwe.

Voor een vrije sector woning in Amersfoort schrijft u zich in op WoningNet.

Voor een vrije sector woning in Arnhem schrijft u zich in op Entree.

U kunt ook altijd reageren op ons aanbod van woningen die direct te huur zijn.

Hoe kom ik in aanmerking voor een vrije sector woning in Amersfoort?

U heeft een inschrijving als woningzoekende nodig van WoningNet. U kunt zich inschrijven als u tenminste 18 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit heeft of over een geldige verblijfstitel beschikt.

Hoe kom ik in aanmerking voor een vrije sector woning in Steenwijk of Eesveen?

Wilt u in aanmerking komen voor een vrije sector huurwoning in Steenwijk of Eesveen? Dan kunt u het inschrijfformulier invullen. Aan de inschrijving zijn kosten verbonden. U kunt zich inschrijven als u tenminste 18 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit heeft of over een geldige verblijfstitel beschikt. Aan een eventuele toewijzing zijn inkomens-/vermogenstoetsen en, voor sommige woningen, leeftijdseisen verbonden.

Hoe kom ik in aanmerking voor een vrije sector woning op de Noord-Veluwe?

U kunt zich inschrijven op de website Huren Noord Veluwe.

Hoe krijg ik een brochure en inschrijfformulier van een nieuwbouwproject?

U kunt zich als geïnteresseerde aanmelden bij Omnia Wonen. Hiervoor hebben wij uw naam, adres, woonplaats, mailadres en telefoonnummer nodig. Wanneer een brochure beschikbaar is, krijgt u deze toegestuurd. Houdt u er rekening mee dat u - om in aanmerking te komen voor een nieuwbouwwoning - ook een inschrijving als woningzoekende nodig heeft in de regio waar wij de woningen bouwen. Heeft u nog geen inschrijving? Schrijft u zich dan in als woningzoekende.

Is het mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie in Amersfoort?

Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang op andere woningzoekenden. Een urgentieverklaring is zes maanden geldig en wordt afgegeven voor etagewoningen. Een urgentieverklaring wordt uitsluitend onder zeer strenge voorwaarden afgegeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met urgentiecommissie.

Kijkt u op de website van WoningNet voor meer informatie.

Is het mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie in Assen?

In Assen is het niet mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie. 

Is het mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie in Den Haag?

Omnia Wonen behandelt geen urgentieaanvragen voor een woning in Den Haag. U kunt hiervoor terecht bij de grote woningcorporaties in Den Haag. Er zijn voorwaarden verbonden voor het aanvragen van urgentie.

Kijkt u voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag. Daar staat o.a. een vragenlijst, waarmee u kunt controleren of u in aanmerking kan komen voor een voorrangsverklaring.

Hoe werkt passend toewijzen in Arnhem?

Informatie over passend toewijzen vindt u op de website van Entree.

Waar verhuurt Omnia Wonen woningen?

U vindt de gemeentes waar wij woningen verhuren via ik zoek op deze website.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Steenwijk?

Dat kunt u helaas niet zelf zien. Komt een woning beschikbaar? Dan nemen wij contact op met de woningzoekende die het langst staat ingeschreven voor het betreffende woningtype.

Wanneer is de sleuteloverdracht voor mijn nieuwbouwwoning?

U ontvangt van ons een uitnodiging met de definitieve datum.

Hoe vaak mag ik een woning weigeren?

U kunt onbeperkt woningen weigeren met uitzondering van woningen die via loting worden toegewezen. Ook geldt een uitzondering voor de regio Arnhem. We adviseren u echter alleen te reageren op woningen waarin u echt geïnteresseerd bent.

Uitzonderingen voor Arnhem

 • Als u in Arnhem uw afspraak niet nakomt voor een intakegesprek dan mag u drie maanden niet reageren.

Zijn er momenteel nieuwbouwprojecten?

Kijkt u op deze website onder projecten. Daar vindt u al onze nieuwbouwprojecten.

Waar vind ik meer informatie over een nieuwbouwproject?

Meer informatie over onze nieuwbouwprojecten vindt u op onze website in het hoofdmenu onder projecten.

Waar zie ik hoeveel punten ik heb/hoe hoog ik ben geëindigd in Den Haag?

Dat kunt u helaas niet zelf zien. Komt een woning beschikbaar? Dan nemen wij contact op met de woningzoekende die het langst staat ingeschreven voor het betreffende woningtype.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Amersfoort?

Op de website van WoningNet vindt u het actuele woningaanbod. Als u staat ingeschreven bij WoningNet kunt u direct reageren. Staat u nog niet ingeschreven? Dan regelt u dat ook via deze website.

Wat is een twee- of meerpersoonshuishouden?

Het aantal personen van het huishouden geeft aan of het een twee- of meerpersoonshuishouden is. Een tweepersoonshuishouden bestaat uit twee personen. Een meerpersoonshuishouden bestaat uit meer dan twee personen (ongeacht of het kinderen of volwassenen zijn).

Ik woon in een woning van Omnia Wonen en wil verhuizen naar een andere woning. Heeft het passend toewijzen voor mij gevolgen?

Ja, u kunt alleen reageren op woningen die passen bij uw inkomen. Onder de links ziet u een schema waarin staat welke woningen passend zijn bij uw inkomen.

Welke inkomensgegevens moet ik aanleveren voor een woningtoewijzing?

Bij woningtoewijzing controleren wij uw inkomensgegevens. Voor deze controle hebt u een IBRI-formulier  (voorheen IB60) of definitieve aanslag inkomstenbelasting nodig. Op de Inkomensverklaring staan de volgende gegevens:

 • Uw inkomensgegevens
 • Het jaar waarover de inkomensverklaring is afgegeven
 • Uw naam en adres
 • Naam en adresgegevens van de Belastingdienst
 • Het kenmerk van de inkomensverklaring. Vanaf 2013 kunnen dat de volgende kenmerken zijn: IBRI-A, IBRI-B, IBRI-C, IBRI-D, IBRI-E en IBRI-F. Vanaf september 2014 zijn deze kenmerken IBRI-O, IBRI-V en IBRI-D.

De Inkomensverklaring vraagt u aan via de belastingtelefoon via 0800-0543. Hou wel alvast uw burgerservicenummer bij de hand, van zowel u als uw medebewoner(s).

Krijg ik bericht als ik mijn inschrijving als woningzoekende op de Noord-Veluwe moet verlengen?

Ja, u ontvangt een mailbericht als uw inschrijving verlengd moet worden.

Ik reageerde op een woning en sta op de tweede/derde plek. Kan ik nog rekenen op een aanbieding?

Dit hangt af van de kandida(a)t(en) voor u op de lijst. Ziet de eerste kandidaat af van de woning, of zijn er andere redenen waarom we de woning niet toewijzen? Dan nemen wij contact met u op.

Wat houdt het passend toewijzen in?

Door passend toe te wijzen krijgt u een woning waarvan de huur aansluit bij uw inkomen en huishoudgrootte. Het Rijk heeft deze maatregel ingesteld. Het voorkomt dat huurders snel in betalingsproblemen komen en dat het bedrag dat het Rijk moet uitgeven aan huurtoeslag te hoog oploopt. Meer informatie over het passend toewijzen vindt u op www.rijksoverheid.nl.

In kan mij niet inschrijven via internet, regio Utrecht. Wat moet ik doen?

U beschikt niet over een computer? Vraagt u dan familieleden of kennissen om hulp. Als u in uw omgeving niemand kent, informeer dan bij de bibliotheek of wijkcentrum. 

Beschikt u wel over een computer, maar lukt het inschrijven niet? Dan kan het zijn dat:

 • U een tweelingbroer of -zus heeft die al staat ingeschreven bij WoningNet. U kunt zich alleen via een inschrijfformulier inschrijven. Voeg hierbij een kopie van een geldig legitimatiebewijs van zowel uzelf als van uw tweelingbroer of -zus. 
 • Een andere persoon met dezelfde achternaam en geboortedatum ingeschreven staat. U kunt zich alleen via een inschrijfformulier inschrijven. Voeg hierbij een kopie van een geldig legitimatiebewijs. 
 • U staat al ingeschreven bij WoningNet, regio Utrecht. Vraag uw inschrijfgegevens op via het klantcontactcentrum van WoningNet via het contactformulier. Dit contactformulier kunt u ook gebruiken voor andere vragen.

Hoe lang moet ik wachten op een woning in Den Haag?

De gemiddelde wachttijd voor een appartement in Den Haag is ongeveer 3 jaar. De Vruchtenbuurt heeft een wachttijd van minimaal zeven jaar. Deze wachttijd is altijd mede afhankelijk van de woningen die vrijkomen.

Hoe pas ik mijn inschrijfgegevens aan in Amersfoort?

De meeste gegevens kunt u zelf wijzigen via de website van WoningNet. U klikt dan op Mijn WoningNet - Profiel.

Hoeveel kandidaten worden uitgenodigd voor een beschikbare woning?

Het aantal kandidaten dat wij uitnodigen hangt af van de belangstellenden. Wijst iemand de woning af? Dan benaderen we de volgende kandidaat. Soms voldoet het inkomen niet of voldoet iemand niet aan andere voorwaarden die gelden voor een woning. Ook dan benaderen we een nieuwe belangstellende.  

In sommige gevallen organiseren we ook groepsbezichtigingen voor een woning. We nodigen dan de eerste tien kandidaten uit die in aanmerking komen. De kandidaat met de meeste rechten gaat voor op de eventuele andere belangstellenden. Ook in dit geval toetsen wij het inkomen en kijken we of de belangstellende aan alle voorwaarden voor de woning voldoet.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Utrecht?

Op de website  van WoningNet vindt u het actuele aanbod in de regio Utrecht. Als u bent ingelogd kunt u direct reageren. Staat u nog niet ingeschreven? Dan regelt u dat ook via deze website.

Kan ik spullen overnemen van de vertrekkende huurder?

Soms kan dat. Denkt u aan zaken als vloerbedekking en gordijnen. U regelt zelf de overname en een eventuele vergoeding. Het is belangrijk dat u samen op het overnameformulier duidelijk omschrijft wat u overneemt en welke afspraken daarbij horen. U zet beide een handtekening op het formulier. De vertrekkende huurder levert het formulier in bij Omnia Wonen. Wij controleren vervolgens of de woning is opgeleverd zoals afgesproken.

Hoe vraag ik een inkomensverklaring (IBRI-formulier) aan?

Om in aanmerking te komen voor een huurwoning toetsen wij altijd uw inkomen. Hiervoor heeft u een inkomensverklaring van de Belastingdienst nodig van uzelf en uw medebewoner(s). Deze verklaring heet IBRI. Kunt u deze verklaring niet overhandigen? Dan kunnen wij u helaas geen woning toewijzen. Vraag daarom alvast een IBRI-formulier (voorheen IB60-formulier) aan voor u en uw medebewoner(s) als u actief op zoek bent naar een (andere) huurwoning.

U vraag het IBRI-formulier kosteloos aan bij de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer (0800) 0543. Houd het burgerservicenummer van u en uw medebewoner(s) bij de hand. Na uw aanvraag, duurt het ongeveer vijf werkdagen voordat de IBRI-verklaring op de mat ligt.

U kunt uw inkomensverklaring ook online opvragen. Hiervoor kunt u inloggen op mijn belastingdienst. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Het grote voordeel is dat de verklaring op deze manier gelijk beschikbaar is. 

Let op! Soms geeft de Belastingdienst u geen IBRI-verklaring. U krijgt dan een verklaring van ‘geen inkomen’ of een andere reden waarom u geen IBRI-verklaring krijgt. Bewaart u deze verklaring goed. Daarnaar wordt gevraagd bij het controleren van uw inkomensgegevens.

Wanneer is de kijkmiddag voor mijn nieuwbouwwoning?

U ontvangt hiervoor een uitnodiging. We organiseren kijkdagen vaak als de badkamer en toilet betegeld zijn en de bouwplaats veilig is. Dit is meestal zo'n twee maanden voor de sleuteloverdracht.

Hoe lang moet ik wachten op een woning in Amersfoort?

Op de website van WoningNet berekent u uw slaagkans per wijk.

Ik wil mijn huisgenoot/partner toevoegen aan mijn inschrijving, kan dat?

Staat u ingeschreven als woningzoekende in Assen, Steenwijk of Den Haag? Neem dan contact met ons op. U vermeldt uw gegevens en de naam, adres, geboortedatum, BSN-nummer en bruto-jaarinkomen van de partner die u laat bijschrijven. Wij voegen uw partner toe aan uw inschrijving als woningzoekende.

Staat u ingeschreven bij huren NoordVeluwe,  WoningNet of Entree? Wijzig dan zelf uw inschrijving via uw account op de betreffende website.

Wat is 'Mijn Wooncoach' in Amersfoort?

Wooncoaches begeleiden huurders bij het vinden van een andere woning en ondersteunen waar nodig bij de verhuizing. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om een geschikte woning te vinden om comfortabel oud te worden.

Wat doet de wooncoach?
Tijdens een vrijblijvend huisbezoek bespreekt de wooncoach de woonwensen van onze huurder uit Amersfoort. Samen met de huurder brengt de wooncoach in kaart welke mogelijkheden er zijn om een andere woning te vinden die aansluit bij de woonwensen. Als de huurder besluit om een andere woning te zoeken, helpt de wooncoach daarbij. De wooncoach biedt ook ondersteuning bij alle rompslomp die komt kijken bij een eventuele verhuizing.

Wat kan de wooncoach doen?

 • De huurder bekend maken met de manier waarop woningen worden toegewezen in Amersfoort.
 • Helpen met inschrijving als woningzoekende.
 • Informeren over het woningaanbod van alle corporaties in Amersfoort.
 • Attenderen op geschikte  woningen in Amersfoort.
 • Reageren namens de kandidaat op de woning.
 • De verhuizing bespreken en overzichtelijk maken.

Komen huurders in Amersfoort in aanmerking voor huurkorting of verhuiskostenvergoeding?
Nee, de wooncoaches ondersteunen en ontzorgen.

Krijgen huurders in Amersfoort die willen verhuizen voorrang?
Nee, maar meestal is dat ook niet nodig omdat ouderen vaak al lang staan ingeschreven.

Wie kan gebruik maken van de diensten van de wooncoach in Amersfoort?
Alle huurders in Amersfoort van 65 jaar of ouder.

Wilt u meer weten?
Stel uw vraag via mijnwooncoach@omniawonen.nl.

Zijn er eisen waar mijn zelf aangebrachte verandering aan hoort te voldoen?

Voor iedere klus geldt een aantal algemene eisen:

Veiligheid en overlast
Wij waken over uw veiligheid en die van andere huurders. Daarom staan wij uit veiligheidsoverwegingen niet toe dat er wordt geklust aan technische installaties, leidingen en stopcontacten zonder inschakeling van een erkend installateur. Van wijzigingen aan elektrische (gas)installaties, leidingen en constructies vragen wij u dan ook een geldig keuringsrapport te overhandigen. Het spreekt voor zich dat de wijziging geen overlast mag veroorzaken voor uw buren en omwonenden.

Onderhoud en materialen
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan en vervanging van voorzieningen die u zelf heeft aangebracht. Uw aanpassing mag de verhuurbaarheid niet schaden en mag niet leiden tot een waardedaling van de woning. Zorgt u ervoor dat u materialen van goede kwaliteit gebruikt. De woonadviseur kan u hierin adviseren. Houdt u er rekening mee dat wij onderhoud waarvoor Omnia Wonen verantwoordelijk is, moeten kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan bereikbaarheid voor schilderwerk of de sifon in een bad of douche.

Kosten en risico’s
De financiële en bouwtechnische kosten en risico’s als gevolg van de aanpassing, zijn voor uw rekening. Denkt u er ook aan dat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. En dat uw aanpassing voldoet aan de eisen van de gemeente, nutsbedrijven en brandweer.

Ik verdien teveel voor een sociale huurwoning. Moet ik mij uitschrijven?

Wij raden u aan uw inschrijving te behouden. Als u zich uitschrijft, verliest u uw opgebouwde inschrijftijd. En, we kunnen niet in de toekomst kijken. Wie weet past de overheid de inkomenseisen in de toekomst aan. Of gaat u in de toekomst minder verdienen. Dan komt u misschien wel weer in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Op dit moment komt u alleen in aanmerking voor woningen met een huur boven de € 720,42. 

Hoe zie ik welke woningen te huur staan op de Noord-Veluwe?

Het actuele huuraanbod vindt u op de website Huren Noord Veluwe.

Hoe lang moet ik wachten op een woning in Arnhem?

De gemiddelde wachttijd is zeven tot tien jaar. Deze wachttijden zijn altijd mede afhankelijk van de woningen die vrijkomen.

Hoe lang moet ik wachten op een woning in Steenwijk?

Voor Steenwijk is de gemiddelde wachttijd voor:

 • een appartement 1 tot 1,5 jaar.
 • een eengezinswoning 3 jaar.
 • een seniorenwoning 2 jaar.

Deze wachttijden zijn altijd mede afhankelijk van de woningen die vrijkomen.

Ik reageerde op een woning. Hoe zie ik hoe hoog ik ben geëindigd in Amersfoort?

Door in te loggen met uw inschrijfgegevens op WoningNet ziet u bij iedere woningadvertentie uw persoonlijke slaagkans: zeer hoog, hoog, gemiddeld, laag of zeer laag. De slaagkans laat u zien hoeveel kans u maakt op de betreffende woning. Bij de slaagkans vergelijkt WoningNet uw wachttijd of urgentie/indicatie met andere woningzoekenden. Ook houdt WoningNet bij het berekenen van de slaagkans rekening met de populariteit en de hoeveelheid weigeringen van vergelijkbare woningen in het afgelopen jaar. Zodra de reactietermijn is verstreken ziet u op welke plaats u bent geëindigd.

Ik kan mij niet inschrijven via internet, regio Arnhem. Wat moet ik doen?

U kunt vragen of familieleden of kennissen u kunnen helpen. Heeft u niemand in uw omgeving die u kan helpen? Neemt u dan contact met ons op dan sturen wij u een  inschrijfformulier per post. Als u dit formulier invult en retour stuurt - samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs - voeren wij uw gegevens in.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Assen?

Dat kunt u helaas niet zelf zien. Komt een woning beschikbaar? Dan nemen wij contact op met de woningzoekende die het langst staat ingeschreven voor het betreffende woningtype.

Kan ik me inschrijven voor een nieuwbouwwoning?

U kunt zich als geïnteresseerde bij ons aanmelden. Geeft u hiervoor uw naam, adres, woonplaats, en telefoonnummer door. Als een brochure klaar is, sturen wij deze naar u toe. Houdt u er rekening mee dat u een inschrijving als woningzoekende nodig heeft in de regio van het nieuwbouwproject.

In welke plaatsen zijn plannen om nieuwbouw te realiseren ?

In het overzicht met (nieuwbouw)projecten kunt u lezen in welke plaatsen wij momenteel nieuwbouw realiseren. Wanneer projecten nog niet op de website staan, zijn deze nog in ontwikkeling en kan daar momenteel nog niet veel meer over worden verteld.

Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag en hoeveel krijg ik dan?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in uw huurlasten. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. De eerste maandelijkse betaling ontvangt u normaal gesproken acht weken na ontvangst van uw aanvraag door de Belastingdienst.

Wilt u huurstoeslag aanvragen of een proefberekening maken? Gaat u dan naar de website van de Belastingdienst. U kunt ook gratis de Belastingtelefoon bellen op nummer 0800 - 0543. Zorgt u ervoor dat u uw burgerservicenummer bij de hand heeft.

Hoe lang moet ik wachten op een woning in Assen?

Voor een woning in Assen kunt u uitgaan van de volgende gemiddelde wachttijden. Deze wachttijden zijn altijd mede afhankelijk van de woningen die vrijkomen:

 • Appartement 1 tot 3 jaar
 • Eengezinswoning 4 tot 6 jaar
 • Seniorenwoning 1 tot 3 jaar

Ik heb een woning geaccepteerd, hoe gaat het nu verder?

Gefeliciteerd met uw nieuwe woning! U wordt binnenkort uitgenodigd voor het ondertekenen van een huurovereenkomst en het uitreiken van de sleutels. Voor die tijd ontvangt u nog een brief waarin wij de acceptatie bevestigen en u de eerste verhuurnota ontvangt. De eerste verhuurnota moet u aan ons betalen voordat u de sleutels krijgt. Wilt u ingeschreven blijven staan als woningzoekende? Schrijft u zich dan opnieuw in. U wordt namelijk uitgeschreven als u een woning accepteert.

 

Hoe weet ik hoeveel kans ik maak op een woning in Steenwijk?

In Steenwijk wijzen hier woningen toe op basis van inschrijfduur. Als een woning vrijkomt benaderen wij 10 woningzoekenden. De woningzoekenden die reageren krijgen een aanbieding. De woningzoekende die vervolgens het langst staat ingeschreven krijgt de woning toegewezen. Bij de toewijzing controleren wij uiteraard of de woning passend is, qua huishoudgrootte, leeftijd en inkomen.

Ik woon alleen, kan ik in Assen ook reageren op een eengezinswoning?

In Assen verhuren wij eengezinswoningen met voorrang aan een meerpersoonshuishouden. Bent u alleen en op zoek naar een eengezinswoning? Weet dan dat uw kansen in Assen bijzonder klein zijn omdat er bijna altijd ook meerpersoonshuishoudens reageren.

Wat mag ik maximaal verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning?

In Europese regelgeving is bepaald dat wij minimaal negentig procent van onze sociale huurwoningen moeten toewijzen aan woningzoekenden met een inkomen van maximaal € 38.035,-.

Wij hanteren de volgende inkomensregels bij het toewijzen van sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. We kijken naar het gezamenlijk belastbaar jaarinkomen. Dat is het inkomen van u, uw partner en/of andere huisgenoten. We kijken niet naar het inkomen van uw kinderen:

 • Huurprijs tot en met € 720,42; u mag niet meer verdienen dan € 38.035,-.  
 • Huurprijs hoger dan € 720,42; uw inkomen mag niet lager zijn dan € 38.035,-.

Soms geven wij bij een sociale sector huurwoningen voorrang aan mensen met een inkomen boven de € 38.035,-. Dit vermelden wij altijd in de woningadvertentie. 


Wat gebeurt er als ik niet reageer op een aangeboden woning?

Als u twee maal in drie maanden niet reageert op een aangeboden woning wordt uw inschrijving geblokkeerd en kunt u drie maanden niet reageren op vrijkomende woningen.

Ik kom in aanmerking voor een woning. Welke documenten heb ik nodig?

U heeft de volgende documenten nodig:

 • Inkomensverklaring, dit heet een IBRI-formulier (voorheen IB60). Deze vraagt u gratis aan bij de Belastingdienst.
 • Uittreksel gemeentelijke basisadministratie (GBA).
 • Indentiteitsbewijs.
 • Eventueel een echtscheidingsconvenant.

Krijg ik een herinnering als ik mijn inschrijving moet verlengen?

U ontvangt een herinnering van WoningNet.

Ik kan mijn inschrijfgeld niet betalen via iDEAL, wat nu?

Het is helaas niet mogelijk om op een andere manier uw inschrijfgeld te betalen. Misschien kan een familielid of kennis u helpen.

Wordt er bij het passend toewijzen gekeken naar de netto huur, bruto huur of rekenhuur?

Wij kijken bij het passend toewijzen naar de netto huurprijs.

Hoe vaak mag ik een woning weigeren?

Onbeperkt, maar dit geldt niet voor lotingwoningen. Als u een lotingwoning weigert mag u 1 jaar niet meer reageren op lotingwoningen.

Ik heb gereageerd op een woning. Waar kan ik zien hoe hoog ik ben geëindigd?

De reactietijd is aangegeven bij de betreffende advertentie. Na sluiting van de reactietijd kunt u door in te loggen op de website van Entree zien op welke plaats u bent geëindigd.

Waarom wijst Omnia Wonen passend toe?

Passend toewijzen komt voort uit de Woningwet. De overheid wil dat uw inkomen aansluit bij de huurprijs van uw woning. Omnia Wonen wil dit ook, omdat het bijdraagt aan betaalbaar wonen. We verwachten dat door passend toewijzen minder huurders betalingsproblemen krijgen. De passendheid gaat niet over de vraag of de woning aan uw woonwens voldoet maar of een woning bij uw inkomen en gezinssituatie past.

Is het mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie in Steenwijk?

In Steenwijk is het niet mogelijk om in aanmerking te komen voor urgentie.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Den Haag?

Dat kunt u helaas niet zelf zien. Komt een woning beschikbaar? Dan nemen wij contact op met de woningzoekende die het langst staat ingeschreven voor het betreffende woningtype.

Hoe lang moet ik wachten op een woning op de Noord-Veluwe?

Hier kunnen wij geen uitspraak over doen. Het is afhankelijk van de regio, plaats, wijk en het woningtype dat u zoekt.

Ik woon al in een woning van Omnia Wonen, heeft het passend toewijzen voor mij gevolgen?

Nee, er zijn geen gevolgen voor uw huidige huurovereenkomst. Wilt u verhuizen naar een andere woning van Omnia Wonen? Dan gelden de regels wel. Onder de links staat een schema waarin u ziet op welke woningen u kunt reageren.

Komt er in mijn woonplaats nieuwbouw?

Al onze nieuwbouwprojecten vindt u op onze website onder Projecten. Projecten plaatsen wij op het moment dat we zeker weten dat een project doorgaat.

Krijg ik bericht voor het verlengen van mijn inschrijving?

Ja, u ontvangt bericht.

 

Hoe weet ik hoeveel kans ik maak op een woning in Assen?

In Assen wijzen wij woningen toe op basis van inschrijfduur voor een bepaald complex woningen. Als een woning vrijkomt, benaderen wij de woningzoekende per telefoon en aanbiedingsbrief. De woningzoekende die het langst staat ingeschreven krijgt een woning toegewezen. Bij de toewijzing kijken we altijd of u voldoet aan de gestelde eisen als huishoudgrootte, leeftijd en inkomen.

Ik heb me ingeschreven voor een woning, wanneer hoor ik iets?

Zodra de inschrijfperiode voorbij is, worden de reacties beoordeeld en ontvangen de geschikte kandidaten een brief met een woningaanbod.

Worden woonwagens/standplaatsen ook geadverteerd op www.hurennoordveluwe.nl?

Ja, deze worden ook geadverteerd. Mensen van de oorspronkelijke gemeentelijke wachtlijst krijgen voorrang. Hiervoor geldt dat men alsnog een reactie moet plaatsen om in aanmerking te komen.

Ik heb een woning geaccepteerd. Kan ik de huur een paar dagen later ingaan?

Is het nog nodig dat wij werkzaamheden uitvoeren aan de woning voordat u kunt verhuizen? Dan besluiten wij soms de huurovereenkomst wat later in te laten gaan. In alle andere gevallen laten we de nieuwe huurovereenkomst altijd aansluiten op de opzegging van de vertrekkende huurder.

Sommige huurwoningen op de Noord-Veluwe worden verloot? Hoe werkt de loting?

Woningen worden verloot om woningzoekenden die een korte inschrijfduur hebben, toch de kans te geven op een woning. Als een woning door Omnia Wonen wordt aangewezen als lotingwoning, kan iedereen hierop reageren. Iedereen heeft gelijke kansen. Er wordt door het systeem geloot.

Hoe zie ik welke woningen te huur staan in Arnhem?

U vindt ons actuele woningaanbod en dat van andere corporaties door in te loggen op de website van Entree. Staat u nog niet ingeschreven? Dan regelt u dat ook via deze website.

Kan ik een garagebox huren in mijn gemeente?

In uw gemeente verhuren wij geen garageboxen.

Ik kan mij niet inschrijven via internet, regio Noord-Veluwe. Wat kan ik doen?

U kunt vragen of familieleden of kennissen u kunnen helpen.

Als u in uw omgeving niemand kent, kunt u bij de bibliotheek informeren. De Bibliotheek in uw buurt kan helpen met korte cursussen om het werken met de computer onder de knie te krijgen.

Voor Oldebroek en Elburg kunt u meer informatie vinden op de website van de bibliotheek Oldebroek en Elburg.

Voor Harderwijk, Ermelo en Nunspeet kunt u meer informatie vinden op de website van de bibliotheek Harderwijk, Ermelo en Nunspeet.

81 meer vragen tonen