Woning ruilen

Stel: de kinderen zijn het huis uit en u vindt uw woning eigenlijk een beetje te groot. U probeert al enige tijd een kleinere woning te vinden, maar helaas lukt dat niet snel. Een paar straten verderop woont een jong gezin met opgroeiende kinderen. Zij zouden dolgraag verhuizen naar een grotere woning. Denk dan eens aan het aanvragen van woningruil.

Veel gevraagd over Woning ruilen

Hoe vraag ik woningruil aan?

U zoekt zelf een ruilpartner. U kunt bijvoorbeeld via de website www.woningruil.nl of de app 'Huisjehuisje' op zoek gaan naar een ruilpartner. Ook kunt u een kaartje ophangen in de supermarkt of een advertentie plaatsten in de krant.

Als u een ruilpartner heeft gevonden kunt u een verzoek tot woningruil bij ons indienen. Vergeet niet een recente inkomensverklaring (IBRI) en eventueel een verhuurdersverklaring mee te sturen. Een verhuurdersverklaring is alleen nodig als uw ruilpartner niet van Omnia Wonen huurt.

Een woningruil is een gewone verhuizing. De woning wordt geïnspecteerd, zodat de woning in een goede staat wordt opgeleverd aan de nieuwe huurder. De huurprijs wordt aangepast aan het huidige huurbeleid. De nieuwe huurder ondertekent een nieuwe huurovereenkomst.

Als de ruil doorgaat moet bij de ondertekening van de huurovereenkomst een geldig legitimatiebewijs getoond kunnen worden.

Er is een aantal voorwaarden waar u rekening mee moet houden als u uw woning wilt ruilen:
- Na de woningruil moet u minimaal één jaar in de woning blijven wonen. U sluit een contract voor minimaal een jaar.
- U voldoet aan de voorwaarden die gelden voor de woning, zoals inkomen, leeftijd, etc.
- U staat ingeschreven als woningzoekende.
- U zoekt zelf een ruilpartner.
- U vraagt en krijgt toestemming van Omnia Wonen. Soms heeft u ook toestemming van uw gemeente nodig, wij vragen deze toestemming dan voor u aan.
- U heeft geen huurachterstand en de huur altijd op tijd betaald.
- U heeft de afgelopen jaren geen overlast veroorzaakt.
- U voldoet aan de regels voor passend toewijzen.
- U voldoet aan de regels die in een gemeente gelden.
- U bent in het bezit van een geldig legitimatiebewijs.
- Zijn de woningen van verschillende corporaties? Dan moeten beide corporaties toestemming geven.

Binnen welke termijn kan een woningruil plaatsvinden?

Meestal is ruilen binnen enkele weken haalbaar. De snelheid en volledigheid waarmee wij de gevraagde gegevens ontvangen, bepalen hoe snel het gaat.  Als de woningcorporatie(s) akkoord is/zijn, stellen we in overleg met beide ruilpartners een datum vast.

Hoe lang moet ik een woning huren?

Dat verschilt:

  • Huurovereenkomsten gaan in de meeste gevallen aan voor onbepaalde tijd. In sommige gevallen verhuren we woningen voor bepaalde tijd. Bijvoorbeeld omdat we woningen op termijn gaan slopen.
  • Bij woningruil gaat u de verplichting aan de woning voor tenminste één jaar te huren.
  • Bij vrije sector woningen huurt u de woning minimaal voor zes maanden.
  • Bij nieuwbouw bent u verplicht de woning zes maanden te huren na de sleuteloverdracht.