Vorige week vond een interessant bezoek plaats. Peter Kerris (gedeputeerde bij provincie Gelderland) en Dieter Bakker (adviseur Wonen en Ruimte bij provincie Gelderland) kwamen langs om de nieuwe wijk Molenbeek in Nunspeet te bekijken. Jaap Groothuis, wethouder in Nunspeet, sloot ook aan.

Voor de groep de wijk Molenbeek daadwerkelijk bezocht, werd er als aftrap een presentatie gehouden. Eerst een deel door Monique Govers, directeur-bestuurder van Omnia Wonen. Het tweede deel werd verzorgd door Maurice Hadderingh van VolkerWessels. Hij werd bijgestaan door Johan Wessels van Ufkes Apeldoorn. Dit eerste gedeelte van het bezoek werd ook bijgewoond door Jaap Groothuis, wethouder in Nunspeet.

Maar liefst 43 konden een nieuwe woning betrekken!

Govers vertelde over Omnia Wonen in het algemeen en de visie die de organisatie heeft op het gebied van huisvesting. Daarna werd er uitgebreider ingegaan op het project Molenbeek. Er werd met name stilgestaan bij de snelheid en de betaalbaarheid van het project en de alternatieve wijze van toewijzing die is toegepast. Dankzij dit experiment konden maar liefst 43 mensen aan een nieuwe woning worden geholpen, terwijl het om ‘slechts’ 20 woningen aan Molenbeek ging. Door de voorrangsregel voor zittende huurders is de doorstroming uitstekend gelukt.

Hadderingh vertelde een en ander over industrialisatie en over ‘MorgenWonen’, de nieuwe bouwstandaard van VolkerWessels. Door woningen compleet te vervaardigen in de fabriek is men in staat om op zeer duurzame wijze betaalbare en kwalitatief hoogwaardige woningen te realiseren. Dit alles gebeurt gemiddeld 60% sneller dan gebruikelijk en met minimale overlast voor de omgeving. En stel je eens voor: alle onderdelen van zo’n woning kunnen in vijf vrachtwagens worden aangeleverd!

Kerris: ‘Hoe kunnen we vanuit de provincie bijdragen aan dit soort projecten?’

Peter Kerris was zeer geïnteresseerd in zowel de toewijzing als de wijze van bouwen. Het was duidelijk dat hij ‘Wonen’ in zijn portefeuille heeft. Zijn kennis en enthousiasme waren goed merkbaar en hij stelde kritische en heldere vragen. En vooral zijn afsluitende vraag was prettig: ‘Hoe kunnen wij vanuit de provincie een bijdrage doen, zodat er meer van dit soort woningen gebouwd gaan worden?’. Een prachtige vraag die smaakt naar meer!

Na dit eerste deel werd de wijk Molenbeek bezocht. Er werd een kleine ronde door de wijk gemaakt en twee woningen werden daadwerkelijk bezocht. Ook hier waren de bezoekers enthousiast en wilden ze veel dingen weten. En bij Omnia Wonen zijn we blij met het mooie compliment, dat ook in het filmpje is te horen: ‘Heel mooi hoe jullie hier de doorstroming op gang hebben gekregen. Complimenten en ga zo door!’.

______________________________________________________________________________

Omnia Wonen is degene die opdracht heeft gegeven voor de bouw van de woningen in wijk Molenbeek in Nunspeet.

VolkerWessels is het bouwbedrijf dat het product levert en de woningen daadwerkelijk bouwt.

Ufkes Apeldoorn is de werkmaatschappij die de opdracht heeft aangenomen en voor de afstemming zorgt tussen de partijen.

Terug naar overzicht