Vorige week berichtten wij al over De Leukste Buren (uit Elburg), waar Omnia Wonen in het kader van Burendag naar op zoek ging. Deze week hebben we nóg zo’n leuke buur, ditmaal uit Amersfoort. John is een prettige man die iedereen in de buurt helpt waar hij maar kan. Dat wordt gewaardeerd en we vinden het daarom terecht dat ook hij de titel ‘Leukste Buur van 2021’ mag dragen.

Wanneer we binnenkomen in de rijtjeswoning aan de Erasmusstraat in Amersfoort valt één ding onmiddellijk op: het is hier gezellig. De woning heeft een hele prettige sfeer. De chihuahua’s vertrouwen het niet helemaal, maar John en zijn vrouw kijken ons vol verwachting aan. Ook hier hebben we de reden van ons bezoek geheim gehouden. Maar dat kunnen we niet veel langer volhouden.

We overhandigen John de doos met de award, die hij uit mag pakken. Wanneer hij de award in handen heeft, moet hij even rustig bekijken waar deze voor staat. Dat wordt al snel duidelijk, mede dankzij hulp van Marion, de huurder die ons over John heeft verteld. Want zij is uiteraard ook van de partij. ‘Kijk John, je moet de onderste regel even lezen, daar gaat het om!’ Vervolgens leest onze kersverse winnaar de tekst en krullen zijn mondhoeken een klein beetje omhoog. ‘Leukste Buur van 2021? Waarom dat zo?’ Zijn vrouw reageert gevat: ‘De Leukste Buur? Hij? Dat zou ik toch niet zeggen, haha!.’ De toon is, in prachtige Amersfoortse tongval, direct gezet.

Het is niet moeilijk om naar voorbeelden te zoeken, want Marion en John beginnen herinneringen op te halen. Marion spoort John even aan, door hem te zeggen dat hij altijd zoveel doet in en voor de buurt. Dat beaamt John: ‘Ja, ik ben inderdaad vaak in de buurt te vinden. Bij een van de huurders hier was het nogal een gribus in de voortuin. Maar even verderop was een andere bewoner bezig met een nieuwe tuin. En de oude stenen lagen daar opgestapeld. Ik heb gevraagd of ik die mee mocht nemen en dat mocht. Vervolgens heb die vervuilde tuin helemaal leeggehaald en daarna netjes bestraat met de tegels die ik mocht meenemen. Zo zag dat tuintje er alweer een stuk leuker uit’.

Het is zeker niet het enige wat John heeft gemaakt in de buurt. John doet een greep uit de zaken die hij heeft gedaan: ‘Aan de overkant heb ik een schutting gemaakt, want daar stond nog niks. Aan de andere kant heb ik drempels gemaakt voor de bewoonster, want die kwam niet meer goed binnen met haar rollator. Dat lieve mens liep steeds zo te hannesen… Nou, ze was dolgelukkig en dan ben ik het ook.’

Marion is ook een keer geholpen door John, die we trouwens ook een award kunnen geven voor wie de meest blauwe ogen heeft uit Amersfoort-Noord: ‘Ja, dat weet ik natuurlijk nog. Ze wilde een camera hebben, om haar auto in de gaten te kunnen houden. Ze wilde daar meteen van alles voor aanschaffen, maar daar houd ik niet van. “Kopen kan altijd nog”, zeg ik altijd. Nou goed, die camera moest hoog hangen, dus ik naar de ijzerboer hier om de hoek. En wat vond ik daar? Zo’n schotelantenne met de poot er nog aan. Dus die heb ik daar opgehangen met de camera er bovenop. Dat werkt prima.’ Juist die creatieve inzet van middelen is iets wat John prettig vindt. ‘Als het veel geld gaat kosten, vind ik het niet leuk meer. Daar is geen kunst aan. Om het op dit soort manieren op te lossen, is toch veel mooier?’

De voorbeelden blijven komen, een dakje, een nieuwe kraan, herstelwerk aan de kachel. John kan het allemaal. Maar naast dit soort hulp, wordt John ook graag bezocht door klussers in de buurt. En wanneer we even mee mogen kijken in de schuur, snappen we direct waarom. John vertelt trots: ‘Mensen die zelf bezig zijn en schroefjes of boutjes nodig hebben, weten waar ze moeten zijn. Ik heb ze allemaal. Zelfs vakman Ruud van Omnia Wonen weet dat hij hier kan aankloppen, haha!’
De achterwand is afgeladen met kleine laadjes vol met schroeven en bouten. Het zijn er letterlijk honderden. En aan de zijwanden hangt allerlei gereedschap. Alles hangt keurig op zijn plek en er is niet één ongesorteerd schroefje te vinden. “Het moet wel netjes zijn, anders kan ik het niet vinden. Wijs maar een laadje aan, ik hoef niet te kijken om te weten wat er in zit.’ Dit geloven we onmiddellijk, want de felblauwe ogen van John vertellen dat hij het meent.

Zijn kennis van de buurt en haar bewoners is de laatste tijd in vogelvlucht geraakt. ‘Ik werk inmiddels niet meer, dus had ik ineens veel meer tijd. Ik kan niet zo goed stil zitten, dus was vaak buiten te vinden. Ik heb het laatste jaar meer omwonenden leren kennen dan in de dertig jaar ervoor. Dat is erg leuk, moet ik zeggen. Ik geniet erg van dit plekje.’

Ook hier is weer geen speld tussen te krijgen, John is overduidelijk een terechte ‘Leukste Buur van 2021’. Hij staat altijd en voor iedereen klaar en niets lijkt hem te gek. Zoals we vaker zeggen: wonen doen we samen. De inzet van John zorgt voor meer woon- en leefplezier voor iedereen in de buurt. Omnia Wonen is blij om deze prachtvent de aandacht te geven die hij verdient!

Terug naar overzicht