Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Begin vandaag met het nemen van eenvoudige maatregelen en bespaar meteen energie en geld. Op dit moment start er een grote regionale actie onder het motto ‘Watt kun jij doen?!’. Inwoners kunnen gratis een bespaarset aanvragen met een ledlamp, stand-by-stop en een bespaarladder. De actie is onderdeel van de Regeling Reductie Energiegebruik en wordt mogelijk gemaakt door de regiogemeenten (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem) in samenwerking met het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. De actie loopt van 15 februari tot 28 maart.

“We zijn al goed op weg met energie besparen in onze regio maar we kunnen nog veel meer. Met deze actie willen we inwoners die praktische tips hierin nodig hebben verder op weg helpen. Ben je al bezig dan is deze actie een mooie aanmoediging” aldus Bob Bergkamp, wethouder gemeente Oldebroek en voorzitter van het regio overleg over duurzaamheid.

Wat levert het op?
De producten in de bespaarset zijn onderdeel van de bespaarladder. Een bespaarladder is een checklist met kleine energiebesparende maatregelen die je kunt afvinken. De eerste maatregel is een halogeenlamp vervangen door een ledlamp. Dit zorgt al snel voor 85 procent minder stroomverbruik. Bijkomend voordeel is dat ledlampen niet warm worden en ook mooi licht geven.

De tweede maatregel op de bespaarladder is een stand-by-stop. Hiermee wordt sluipverbruik aangepakt. Een aantal apparaten in huis verbruiken namelijk nog stroom, terwijl ze ‘uit’ lijken te staan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (oudere) televisies. Met een stand-by-stop kun je gemakkelijk de stroom van het apparaat afsluiten en voorkom je sluipverbruik. Met een stand-by-stop kun je ongeveer 75 euro per jaar besparen.

Aanvragen
Inwoners van de zeven regiogemeenten (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem) kunnen via de website www.veluweduurzaam.nl/wattkunjijdoen gratis de bespaarset met ledlamp, stand-by-stop en bespaarladder aanvragen. De sets worden kosteloos verzonden. Voor deze actie geldt: op = op en maximaal één aanvraag per adres.

Samen voor elkaar
De bespaarsets worden ingepakt door medewerkers van het dagbestedingsproject van zorgorganisatie Careander. De sets worden bezorgd door medewerkers van Inclusief Gresbo Post (een postbedrijf waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt). Met deze actie willen Veluwe Duurzaam en de gemeenten ook lokale sociale ondernemers ondersteunen.

Over Veluwe Duurzaam
Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de Noord-Veluwe waar inwoners terecht kunnen voor onafhankelijk advies en informatie over verduurzaming van huis en omgeving.

Terug naar overzicht