Rijke geschiedenis
Met acht hectare bos, akkers, weilanden, een monumentaal klooster, kloostertuin, kapel en diverse bijgebouwen is Landgoed Blom een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Een locatie waar natuur, zorg en historie hand in hand gaan. En dat moet zo blijven, vinden de huidige bewoners van het klooster.

Vanwege afnemende bezetting van het klooster hebben de Zusters van de congregatie de locatie in 2020 verkocht mét de uitdrukkelijke opdracht om het terrein ten goede te laten komen aan de samenleving. Het gedachtegoed van de zusters was vervolgens richtinggevend voor de plannen t.a.v. de herontwikkeling van het terrein:

  • Een woongebied dat past bij de opzet van het klooster
  • Een (t)huis voor bewoners met een bescheiden portemonnee en zorgvragen zoals ziekte en/of ouderdom
  • Samen leven met oog voor elkaar is hierbij het uitgangspunt

Toekomstvisie
Samen met de zusters van het klooster heeft projectontwikkelaar en aannemer Van Wijnen met Omnia Wonen, Beweging 3.0, gemeente Amersfoort en Bijzondere Plekken het voortouw genomen om tot een visie te komen op het terrein van het klooster in Amersfoort. Een visie met ruimte voor zorg en wonen, waarbij thema’s als ontmoeting, historie, diversiteit, natuur en samen leven centraal staan. Een plek van betekenis voor kwetsbare mensen. Op de huidige open plekken op het terrein zijn plannen voor nieuwbouw in de segmenten zorg, middendure huur en sociale huur; dit is geheel conform de wens van de zusters.

Circa 100 woningen voor sociale huur
De gemeenteraad heeft de kaders (pdf-bestand) voor de ontwikkeling onlangs vastgesteld. “Een belangrijke mijlpaal om verder te gaan met onze plannen op deze prachtige locatie”, aldus Anneke van der Vecht, ontwikkelingsmanager bij Omnia Wonen. “Mensen in Amersfoort moeten soms 9 jaar wachten op een passende sociale huurwoning, dat is erg lang. Door deze samenwerking kunnen we ongeveer 100 sociale huurwoningen toevoegen en dus meer huurders sneller een thuisbasis bieden in een mooie, rustige en groene omgeving. Het project past goed bij onze visie; er is volop aandacht voor inclusiviteit vanwege de woonvorm waarbij de bewoners naar elkaar omzien. Iedereen doet op zijn of haar eigen manier mee. We zijn dan ook erg enthousiast en kijken uit naar de volgende fase. Als alles volgens planning loopt, wordt in 2023 gestart met de bouw.”

Meer informatie? www.landgoedblom.nl

Terug naar overzicht