Woudenberg- 14 april 2022

Ed en Lucia ontvingen in de eerste week van maart de sleutel van hun nieuwe appartement in De Hoevelaar in Woudenberg. Zij kregen voorrang op het appartement van hun keuze omdat zij hun grote woning, waar ze al 38 jaar woonden, achterlieten om in een woning te gaan wonen die past bij deze fase in hun leven. De voorrang kregen zij door de proef ‘doorstroomregeling’ die de gemeente Woudenberg en Omnia Wonen met elkaar hebben ingevoerd. Ed en Lucia kijken er naar uit om van hun nieuwe, goed geïsoleerde, ruime en lichte appartement hun nieuwe thuis te maken.

Lucia: ‘Als je al 38 jaar op hetzelfde adres woont, dan is het besluit om te gaan verhuizen en kleiner te gaan wonen niet zomaar genomen. Mijn man Ed had ons ingeschreven voor deze appartementen in de Hoevelaar. We waren hier al een paar keer langs gewandeld en Ed zag het wel zitten. Ik was niet meteen enthousiast. Je laat namelijk een huis achter waar je allemaal herinneringen hebt. Maar toen ik hier binnenkwam, was ik meteen verkocht. Een prachtig groot appartement, licht, zonnig en goed geïsoleerd. Dat scheelt natuurlijk in de stookkosten! Een nieuw appartement betekent dat wij de komende jaren geen of nauwelijks onderhoud hebben, dus veel tijd over hebben om samen te wandelen en te fietsen.”

Ed: ”Op een gegeven moment wordt het tijd om na te gaan denken over kleiner wonen. Ten eerste omdat je met z’n tweetjes niet meer zoveel ruimte nodig hebt. Ten tweede omdat je ouder wordt en het onderhoud van onder andere de tuin veel tijd kost. Tijd die wij tegenwoordig liever samen wandelend of fietsend doorbrengen. En met de woningnood voelt het ook beter dat een gezin met kinderen in die grotere woning woont. Wij zeggen wel eens tegen elkaar, maar ook tegen andere mensen van onze leeftijd: ‘Het zouden je eigen kinderen en kleinkinderen maar zijn die al jaren moeten wachten op een grotere woning’”.

“We stonden al een tijd ingeschreven bij woningnet en via de krant lazen wij over de doorstroomregeling. Een mooie kans om met voorrang aan een nieuw appartement te komen. Daarom hebben we contact gezocht met Bram, de woonadviseur van Omnia Wonen. Hij nam alle tijd om onze vragen hierover te beantwoorden. En niet veel later konden we een kijkje nemen in wat nu ons appartement is. Als ik mensen van onze leeftijd een advies mag geven dan zou ik zeggen: ’ga eens kijken bij mensen die de keuze om kleiner te gaan wonen al gemaakt hebben. Dan krijg je er een gevoel bij’”, aldus Ed.

Lucia: “Waar ik een beetje tegenop zie, is het verlaten van mijn oude buurt. Je bouwt toch iets op met je buren als je er al 38 jaar woont. Maar ik heb bij iedereen een kaart met een persoonlijke tekst door de brievenbus gedaan. En we zijn Woudenberg natuurlijk niet uit, dus ik verwacht dat we elkaar nog regelmatig zullen tegenkomen. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat De Hoevelaar zo ver uit het centrum ligt, maar daar zijn toch elektrische fietsen voor uitgevonden?! Hoe fijn we ook in onze oude buurt woonden, als wij hier in ons nieuwe appartement zijn dan voelen we dat we de juiste keuze hebben gemaakt; het uitzicht, het licht en de ruimte, in één woord: ‘geweldig!’. Wij kijken uit naar onze toekomst en hopen dat we hier met heel erg veel plezier zullen wonen en samen weer nieuwe mooie herinneringen gaan maken.”

Terug naar overzicht