Harderwijk – 26 september 2022

Doorstroming is op dit moment een populair instrument van woningcorporaties in de strijd tegen woningnood. Door huurders met een verhuiswens ‘door te laten stromen’ naar een beter passend (t)huis, komt er beweging in de woningmarkt. Een mooie maatregel dus.
Het is goed te beseffen dat er achter zo’n op het oog simpel begrip een hele wereld aan verhalen schuilgaat. Verhalen van mensen vol onzekerheden, twijfels en emoties. Waarbij ook loslaten van het oude & bekende om de hoek komt kijken.

In het onderstaande artikel beschrijven huurster Marianne, dochter Nelleke en verhuiscoach Carola Butink wat het voornemen om te verhuizen, het verhuizen zelf en het gehele proces voor elk van hen betekent. Een eerlijk verhaal en zeer de moeite van het lezen waard. Ontzettend bedankt voor het delen van & heel veel woonplezier gewenst!

Feedback
Door deze verhalen krijgen wij als corporatie ook (indirect) feedback op ons beleid. Het is een reality-check of we op de goede weg zijn. Bijvoorbeeld door de tekst van dochter Nelleke:

“De huidige woningmarkt is natuurlijk enorm krap, en dat geeft je het idee dat je geen kant op kan. Maar er zijn zeker voor senioren best mogelijkheden. En juist dit verhuizen, van een grote woning naar een appartement, geeft weer ruimte voor gezinnen die op zoek zijn naar een fijne plek. Dat was voor mijn moeder een belangrijk argument. Nu kunnen er weer andere mensen genieten van een ruime eengezinswoning. En voor haar is er een nieuwe, zonnige en overzichtelijke plek: win-win.

Het is heel fijn dat er een verhuiscoach beschikbaar is vanuit de provincie, die je helpt onder woorden te brengen wat je woonwensen zijn en ook de focus scherpstelt. Carola heeft ons geholpen met het aanvragen van de subsidie voor deze verhuizing, maar ook met het zoeken naar een fijne plek en het overleggen met de wat grotere instanties. Dat zijn net dingen waar je als leek de weg kunt kwijt raken, en overweldigd wordt door alle vaktermen. Heel fijn om zo’n back up te hebben, dat heeft het proces zeker makkelijker gemaakt. Het is voor ons belangrijk dat meer mensen weten dat er een coach en subsidie beschikbaar is, dat werkt waarschijnlijk drempelverlagend.

En natuurlijk was het alsnog best een heel drukke periode, en natuurlijk zijn er dagen (vooral als het regende) dat ze dacht: waar ben ik aan begonnen. Maar nu de sleuteloverdracht van het oude huis heeft plaatsgevonden, wordt het tijd om te gaan landen, en ik weet zeker dat het dan helemaal goed gaat komen!”

Terug naar overzicht