Investeren in volkshuisvesting

Donderdagochtend 2 maart berichtte het AD over ‘winst op sociale huurwoningen’. Dit naar aanleiding van een actie voor huurverlaging die de Woonbond is gestart. De Woonbond spreekt alle corporaties in Nederland aan. De financiële positie van corporaties is een landelijk thema, waarover onze branchevereniging Aedes voortdurend met de minister in overleg is. Uitgangspunt daarbij is dat corporaties geld nodig hebben om te kunnen investeren.

Het blijft voor Omnia Wonen voorop staan dat wij betaalbare woningen willen verhuren en wij geen winstoogmerk hebben. Dat betekent dat de woningen een huurprijs hebben die passend is bij de kwaliteit van de woning. Als we het hebben over de kwaliteit van woningen, dan gaat het onder andere over duurzaamheid. En een groot gedeelte van onze woningen zijn energiezuinig wat onze huurders uiteindelijk merken in hun portemonnee, door de (lagere) woonlasten. Dus kwaliteit bepaalt mede de huurprijs, maar als volkshuisvester kiezen wij er ook bewust voor om onze huren laag te houden. Gemiddeld vragen wij 70% van wat wij wettelijk mogen vragen aan huurprijs voor de woning.

Wij zijn in financieel opzicht een zeer gezonde corporatie. Omnia Wonen krijgt voornamelijk geld binnen van de huren. En dit geld geven wij uit aan allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld belastingen en andere heffingen. Onderaan de streep blijft er geld over. En dat is in belang van onze huidige en toekomstige huurders.

Het geld gebruiken wij om woningen te renoveren, energiezuinig te maken of nieuw te bouwen. Het is niet mogelijk om alleen geld uit leningen daarvoor te gebruiken, we moeten ook zelf geld inbrengen.

Onze investeringskracht is ook in het belang van mensen die nog niet bij ons huren. Die al langer op zoek zijn naar een goede en betaalbare woning. Voor hen is Omnia Wonen voortdurend bezig - in samenspraak met de gemeenten waarin wij actief zijn - om nieuwe sociale huurwoningen toe te voegen.

Factsheet - Hier ziet u op woningniveau waar Omnia Wonen haar geld aan besteedt.

Terug naar vorige pagina