Sinds juni 2019 woont mevrouw Van den Berge met veel plezier aan De Veluwse Heuvel in Nunspeet. De Veluwse Heuvel is een appartementencomplex, speciaal voor senioren. Dankzij hulp van haar dochters én een goede voorbereiding, kon ze doorstromen naar deze woning.

Ze vertelt hoe het proces begon met haar huidige woning: ‘Ik woonde hier niet ver vandaan en liep vrijwel dagelijks langs dit appartementencomplex . Ik had daarom al een goed beeld. Toen mijn dochter vertelde dat er een appartement beschikbaar was, zijn we direct gaan kijken. Ik had voorkeur voor een bepaalde ligging van het appartement. En de beschikbare woning lag inderdaad aan de kant van mijn voorkeur.’

‘ZORG DAT JE STAAT INGESCHREVEN ALS WONINGZOEKENDE, ZODAT JE INSCHRIJFTIJD OPBOUWT’

Wanneer je mevrouw Van den Berge ontmoet, heb je niet direct het gevoel dat zij op stel en sprong een seniorenwoning nodig had. Ze komt kwiek over en kan zich alles nog goed herinneren. ‘Ik woonde heel fijn in mijn eengezinswoning. Ik heb daar lang gewoond en kende de meeste buren. Maar na het overlijden van mijn man, merkte ik dat ik eigenlijk teveel ruimte had. Ik had er best nog een paar jaar kunnen blijven, misschien wel willen blijven. Maar een kans als deze komt niet iedere dag en dat moet je een keuze maken.’

Een appartement naar wens vinden is één ding. Maar dan moet je nog zien of je er voor in aanmerking komt én het ook krijgt toegewezen. Mevrouw Van den Berge was daarop goed voorbereid: ‘Ik wist wel dat ik qua inkomen in aanmerking kwam. Dus dat zou het probleem niet worden. Daarnaast stond ik al ingeschreven als woningzoekende bij Huren Noord-Veluwe, waarop de woningen worden aangeboden. Ik wist dat dit belangrijk is. Ik adviseer dan ook iedereen die ook maar een beetje het idee heeft om nog eens te verhuizen, zich te laten inschrijven. Zo bouw je inschrijftijd op en maak je een grotere kans op een woning.’

‘IK WILDE KLEINER GAAN WONEN’

Zoals gezegd merkte mevrouw Van den Berge dat haar koopwoning aan de grote kant was voor een éénpersoonshuishouden: ‘Ik ben nog goed ter been. Dus ik had nog geen traplift of andere aanpassingen nodig. Want dergelijke aanpassingen zijn natuurlijk ook een mogelijkheid om langer in een woning te blijven. Maar dat heb ik eigenlijk nooit overwogen. Ik wilde simpelweg kleiner gaan wonen’.

‘PROBEER VOORUIT DE DENKEN, ZODAT JE NIET INEENS IN TIJDNOOD KOMT’

Ze wil nog iets aan mensen meegeven die in een vergelijkbare situatie zitten: ‘Zoals gezegd was de urgentie om te verhuizen nog niet heel groot voor mijn situatie. Maar ik wist wel dat ik niet nog tot in lengte van jaren in die eengezinswoning kon blijven. Daarom was ik er af en toe wel al over aan het nadenken. En toen ik, dankzij mijn dochter, te weten kwam dat deze woning te huur was, was de beslissing eigenlijk vrij snel genomen. Dat moest trouwens ook wel, want heel veel tijd krijg je niet van de woningcorporatie, haha! Maar goed, het is raadzaam om een beetje vooruit te denken. Als je daar pas mee begint op het moment dat de huidige woning niet meer geschikt is, wordt het een lastig verhaal.’

Tenslotte geeft ze nog een goed advies: ‘Wanneer je kleiner gaat wonen, kun je niet alles uit de huidige woning meenemen. Dat past niet. Denk daarom alvast na over wat je per se mee wilt nemen en wat minder belangrijk is. Tijdens het verhuizen ben je druk, ook al heb je nog zoveel hulp. Dan is het vervelend wanneer je over dit soort dingen na moet denken.’ Zelf had ze dit probleem overigens veel minder: ‘Ik houd niet van volle kamers, dus ik had niet zo gek veel spullen. Alles wat ik wilde meenemen, paste er zo in!’

En zo woont mevrouw Van den Berge in een prachtig appartement in Nunspeet, waar ze nog steeds zelf haar boodschappen doet en iedere dag voor zichzelf kookt. En we hopen dat ze dit nog jaren kan blijven doen!

Het uitzicht vanaf het balkon van het appartement van Mevrouw Van den Berge aan De Veluwse Heuvel in Nunspeet