Om uw mechanisch ventilatiesysteem optimaal te laten functioneren is het belangrijk dat u het systeem juist gebruikt:
Mechanisch ventilatiesysteem met twee-standen schakelaar
- Zet de schakelaar altijd op stand 1. Ook als er niemand thuis is, ’s nachts en als u op vakantie gaat. Dit is geen energieverspilling, het gaat ten koste van uw comfort en gezondheid als het systeem uit staat
- Zet de schakelaar op stand 2 bij het koken, douchen, als er was te drogen hangt of als er veel mensen in huis zijn. (Als u de mogelijkheid heeft om was buiten te drogen raden wij u aan dit te doen, om vocht in huis te minimaliseren).
Mechanisch ventilatiesysteem met drie-standen schakelaar
- Zet de schakelaar op laag (stand 1) als er niemand thuis is en als u op vakantie gaat. Dit is geen energieverspilling, het gaat ten koste van uw comfort en gezondheid als het systeem uit staat.
- Zet de schakelaar op midden (stand 2), ook ‘s nachts.
- Zet de schakelaar op de hoogste stand (stand 3) bij het koken, douchen, als er was te drogen hangt of als er veel mensen in huis zijn. (Als u de mogelijkheid heeft om was buiten te drogen raden wij u aan dit te doen, om vocht in huis te minimaliseren).
Voor beide ventilatiesystemen geldt
- Laat na afloop van het douchen of koken de schakelaar nog 60 minuten op de hoogste stand staan. Zo verdwijnt het meeste vocht.
- Minimaliseer het vocht in de badkamer door na het douchen de tegels te drogen met een wisser of handdoek.
- Houd de de deur van de doucheruimte gesloten tijdens en na het douchen zodat de vochtige lucht via de mechanische ventilatie wordt afgevoerd. De kier onder de deur zorgt voor voldoende verse lucht toevoer.
- Reinig met regelmaat de ventilatieventielen en/of roosters in het plafond, wanden of ramen.
- Als u vindt dat uw installatie teveel lawaai maakt en hem daarom niet gebruikt, neemt u dan contact op met Omnia Wonen.
Hoe verwijdert en reinigt u een ventilatieventiel uit wand of plafond?

Door een linksdraaiende beweging aan de buitenring haalt u het ventiel uit het plafond. Voordat u het ventiel terugplaatst, kunt u de ingang van het ventilatiekanaal nog even stofzuigen. Verander bij het terugplaatsen niet de afstand tussen de buitenring en het binnenwerk.
De afvoerventielen zijn eenvoudig zelf schoon te maken. Het is verstandig om dit minimaal 1x per jaar te doen met een simpele allesreiniger.

Let op! De ventielen verschillen per vertrek.
- Verwissel de ventielen onderling niet, omdat ze in veel systemen ingesteld staan op een bepaalde hoeveelheid lucht die bij dat vertrek hoort.
- Wijzig nooit de afstelling van het systeem, deze is ingeregeld per vertrek.
- Plaats de ventielen altijd op dezelfde wijze terug, zoals u ze er ook heeft uitgehaald.
Een korte handleiding om optimaal te ventileren
Uw woning heeft een mechanisch afzuigsysteem. Bij dit systeem voert een ventilator de ‘gebruikte’ lucht vanuit de keuken, de badkamer en de WC naar buiten af. De toevoer van verse buitenlucht regelt u zelf door de ventilatieroosters altijd open te houden en door regelmatig een raam open te zetten. Goed ventileren is van groot belang voor een goed leefklimaat.
Vocht in de woning moet weg kunnen, anders ontstaat er een muffe atmosfeer. Dit is niet alleen slecht voor uw gezondheid, maar ook voor de conditie van uw woning. Door vocht gaat hout eerder rotten en worden muren zwart van de schimmel. Er is slechts één manier om vochtige lucht te verdrijven: ventileren.
Zie voor ventilatietips ook de folder Vocht en Ventilatie.