Aantrekkelijke regelingen voor huurders om doorstroming in Amersfoort te bevorderen
Als huurder in Amersfoort moet u soms meer dan 9 jaar wachten voordat u een passende woning vindt. Dat is veel te lang! Daarom worden er meer sociale huurwoningen gebouwd. En willen de corporaties en gemeente Amersfoort ervoor zorgen dat huurders in een huis wonen dat past bij hun persoonlijke situatie. Dit heet doorstroming.

Doorstroming op de woningmarkt betekent dat een huishouden verhuist van de ene naar de andere woning. De achtergelaten woning komt hiermee beschikbaar voor anderen. Door één verhuizing komt vaak een hele verhuisketen op gang. Er ‘stromen’ mensen door van de ene naar de andere woning! Doorstroming is – naast het bouwen van woningen – dé manier om de woningmarkt in beweging te krijgen. Meer weten? In het onderstaande filmpje wordt helder uitgelegd wat doorstroming is.

Om deze beweging in de woningmarkt op gang te krijgen, voeren de gemeente en de Amersfoortse woningcorporaties de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal per 1 juni 2021 een aantal doorstroomregelingen in. Regelingen die misschien (financieel) interessant voor u zijn om gebruik van te maken. Om zo makkelijker de stap te zetten naar een woning die beter bij u past. Zijn bijvoorbeeld de volgende vragen op uw situatie van toepassing?:

  • Wordt uw huis of tuin te groot voor u?
  • Wilt u misschien wel kleiner – of gelijkvloers – wonen, maar kunt u wel wat hulp gebruiken?

Dan is het misschien goed om contact met uw woningcorporatie op te nemen over welke doorstroomregelingen voor u interessant kunnen zijn. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met u mee! Helemaal gratis en vrijblijvend; u zit nergens aan vast en heeft zelf de touwtjes in handen.

Wat zijn de doorstroomregelingen?

1. Wooncoaches
Huurders van 55 jaar en ouder van de Alliantie, Omnia Wonen en Portaal kunnen gratis hulp en advies krijgen van een wooncoach. Wooncoaches Monique van de Walle en Renata Nijenhuis helpen u bij het vinden van een woning die bij uw woonwensen en levensfase past. Immers, niet al onze woningen zijn geschikt om comfortabel oud in te worden. De wooncoach bekijkt samen met u hoe het anders kan. In de bijgevoegde brochure vindt u meer informatie over de wooncoaches en hoe u contact kunt opnemen. Woont u al prettig en veilig? Dan is deze regeling niet voor u van toepassing. Meer informatie over de wooncoach vindt u in deze brochure. En op de website van de Alliantie.

2. Van Groot Naar Beter regeling, verhuispremie en woonlastengewenning
Huurt u nu een sociale huurwoning in de gemeente Amersfoort van de Alliantie, Portaal of Omnia Wonen met minimaal vier kamers en wilt u verhuizen naar een woning met maximaal drie kamers? Dan komt u misschien in aanmerking voor de regeling Van Groot naar Beter. Deze houdt in het kort het volgende in, kijk voor meer informatie ook de website van WoningNet Regio Eemvallei.
A) Voorrang
Huurders die een grote woning in Amersfoort achterlaten, krijgen voorrang op een kleinere, vaak beter passende huurwoning in deze gemeente. U komt in aanmerking voor de Van Groot Naar Beter regeling als u een sociale huurwoning in Amersfoort achterlaat met minimaal 4 kamers en verhuist naar een kleinere woning met maximaal 3 kamers.
B) Verhuispremie
Daarnaast kunnen huurders een verhuispremie krijgen van € 750,- van de gemeente. Deze regeling geldt voor alle leeftijden zodat ook jongere bewoners die een ruime woning achterlaten hiervan gebruik kunnen maken. Hier vindt u informatie en het benodigde aanvraagformulier ‘Subsidieregeling doorstroming van Groot naar Beter’. Let op: Je hebt een verklaring van je woningcorporatie nodig om van de verhuispremie gebruik te kunnen maken. Deze verklaring kun je hier downloaden.
C) Woonlastengewenning
Ziet u op tegen hogere woonlasten van de woning naar uw wens? Als het verschil meer dan €50 per maand bedraagt, dan kunt u in aanmerking komen voor woonlastengewenning. U krijgt dan drie jaar lang korting op de huurprijs van uw nieuwe woning.
Alle spelregels van deze regeling staan op Woningnet Regio Eemvallei en zijn te vinden via deze link. Alleen als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u gebruik maken van deze regeling. Lees de informatie daarom goed door. U heeft tevens een verklaring van uw woningcorporatie nodig om van deze regeling gebruik te maken, deze vindt u hier.

3. Voorrang nieuwbouw
Woningcorporaties geven bij aangewezen nieuwbouwprojecten voorrang aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten. Daarbij maakt het niet uit of u als huurder een huurwoning van de Alliantie, Portaal of Omnia Wonen achterlaat. Bij elke woning die wordt geadverteerd door de drie Amersfoortse corporaties staat duidelijk aangegeven of huurders die een huurwoning achterlaten in aanmerking komen voor deze regeling. Houd hiervoor de website WoningNet Regio Eemvallei goed in de gaten.

4. Voorrang middensegment, vrije sector huur en koop
Huurt u nu een (grote) sociale huurwoning in Amersfoort en wilt u verhuizen naar een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector van de Alliantie, Omnia Wonen of Portaal? Dan krijgt u voorrang op andere woningzoekenden omdat u een sociaal huurhuis achterlaat. Ook hier maakt het niet of het gaat om een sociale huurwoning van de Alliantie, Omnia Wonen of Portaal. Benieuwd naar de mogelijkheden voor de (gemeentelijke) starterslening? Kijk dan op Starterslening (amersfoort.nl).

Hieronder vindt u verwijzingen naar de websites waarop de drie corporaties hun vrije sector woningen en verkoopwoningen aanbieden:
– De Alliantie biedt zowel vrije sector als koopwoningen aan via de website, klik hier
– Omnia Wonen biedt vrije sector woningen aan via WoningNet regio Eemvallei www.woningneteemvallei.nl en incidenteel via www.funda.nl
– Portaal biedt vrije sector woningen aan via WoningNet regio Eemvallei www.woningneteemvallei.nl De koopwoningen bieden zij aan via www.kopenbijportaal.nl


Heeft u interesse en wilt u meer weten? Dit kunt u doen!
Zorg ervoor dat u als woningzoekende bent ingeschreven bij Woningnet Regio Eemvallei via www.woningneteemvallei.nl. Lees vervolgens de informatie op deze website over de regeling van Groot naar Beter en de algemene spelregels goed door. Op www.amersfoort.nl/doorstroming en de tekst hierboven is aanvullende informatie te vinden over bijvoorbeeld de wooncoach en de verhuispremie.

Wilt u liever een persoonlijk gesprek? Dat kan! Samen met u maken de wooncoaches inzichtelijk wat een eventuele verhuizing voor u betekent, ook op financieel gebied. Wooncoaches Monique van de Walle en Renata Nijenhuis zijn telefonisch te bereiken via 088 – 0023200. U kunt ook een mail sturen naar wooncoach@de-alliantie.nl. Ook huurders van Portaal en Omnia Wonen kunnen bij deze wooncoaches terecht.