De laatste tijd zijn de energiekosten flink gestegen. Sterker nog, alles lijkt duurder te worden. Daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten wij hier wat informatie voor u bij elkaar. Waar kunt u zelf doen? Wat doet Omnia Wonen? En hebben de overheid en diverse gemeenten nog regelingen die u kunt gebruiken? Dat leest u op deze pagina.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn dingen die u zelf kunt doen, om uw energieverbruik laag te houden. Sommige dingen zijn zeer vanzelfsprekend. Maar er zijn ook tips waar u zelf misschien niet direct aan denkt. In dit handige schema vindt u verschillende tips om uw energieverbruik te beperken.

Wat doet Omnia Wonen?

Op het gebied van energielasten is Omnia Wonen al enkele jaren bezig met het isoleren van woningen. Door dit uit te voeren, wordt het verbruik verminderd. Denk aan zaken als isolatieglas, vloer- en spouwmuurislolatie, dakisolatie en warmtepompen.
Door de recente ontwikkelingen is Omnia Wonen bezig met het versneld isoleren van woningen met een lager energielabel.
Daarnaast kunt u ons contacteren, wanneer u vragen heeft. Of wanneer u de huur niet meer kunt betalen. Wij denken met u mee en zorgen voor maatwerk.

Wat doet de landelijke overheid?

Sinds 7 februari 2023 bestaat het Tijdelijk Noodfonds Energie (meer hierover onderaan de pagina). Het noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Mensen met een laag inkomen krijgen in 2022 én 2023 eenmalig 1300 euro. Voor mensen in de bijstand gebeurt dit automatisch. Bent u geen bijstandsgerechtigde, maar denkt u er wel recht op te hebben? Meld u dan bij de gemeente.

Er bestaat een prijsplafond. Per 1 januari 2023 geldt er een maximum tarief voor gas en elektra.

Elk huishouden met een geregistreerde energieaansluiting kreeg eind vorig jaar (november en december) tweemaal 190 euro korting op de energierekening van de energieleverancier.

Wat doen de gemeenten?

Bij de gemeente kunt u terecht voor verschillende zaken. Er zijn energiecoaches beschikbaar, die helpen de energiekosten laag te houden. Ook is er altijd algemene financiële ondersteuning mogelijk. In onderstaande tabel leest u hier meer over.

GemeenteAlgemene financiële ondersteuningOndersteuning bij energiekosten
Amersfoortgeldcheck033Amersfoort Duurzaam
AmstelveenParticipe AmstelveenEnergieloket Amstelveen
ArnhemGoed Geregeld ArnhemArnhem Aan de Slag
AssenVaart WelzijnEnergiecoöperatie duurzaam Assen
Den HaagHelpdesk GeldzakenHulp bij energie besparen (gemeente Den Haag)
ElburgSociaal Financieel TrefpuntVeluwe Duurzaam Elburg
ErmeloHet Financieel Café ErmeloVeluwe Duurzaam Ermelo
HarderwijkZorgdatVeluwe Duurzaam Harderwijk
NunspeetFinancieel Trefpunt NunspeetVeluwe Duurzaam Nunspeet
OldebroekHulp bij schuldenVeluwe Duurzaam Oldebroek
SteenwijkGeldloketDuurzaam Steenwijkerland
UtrechtBuurtteam UtrechtJouw huis slimmer Utrecht
WoudenbergDe Kleine SchansDuurzaam Woudenberg
Klik op de link bij de betreffende gemeente en kijk welke ondersteuning er mogelijk is

Tijdelijk Noodfonds Energie: komt u ervoor in aanmerking?

Heeft u al langere tijd last van hoge energiekosten? En heeft u een beperkt inkomen? Dan kunt u misschien gebruik maken van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Deze regeling bestaat om mensen met hoge energielasten te helpen. Dit is extra steun. Het bestaat dus naast het huidige prijsplafond voor 2023 en de energietoeslag van de gemeente.

Wilt u weten of u recht heeft op deze regeling? Er zijn twee voorwaarden:

  1. Uw bruto maandelijks inkomen is maximaal €2.980 (alleenstaanden) of € 3.794 (samenwonenden). Dit is inclusief 8% vakantiegeld.
  2. U heeft zelf een contract bij een energieleverancier voor stoom, gas en/of stadsverwarming. Ook moet meer dan 13% van uw totale bruto inkomen gebruikt worden voor uw energierekening. Voor de laagste inkomens ligt deze grens op 10%.

Aanvragen
Wilt u weten of een bijdrage kunt ontvangen? Dan kunt u online de noodfondscheck doen. Dit gaat om een bijdragen voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.
Wilt u de aanvraag doen? Dit kan enkel online. Ga daarvoor naar noodfondsenergie.nl. Doe dit voor 1 april 2023!