Harderwijk- 21 december 2021

Omnia Wonen heeft van de gemeente Woudenberg toestemming gekregen om een doorstromingsexperiment uit te voeren bij de toewijzing van de op te leveren nieuwbouwwoningen in de projecten Hoevelaar en Nijverheyd.

Door de krapte op de woningmarkt is het ook in Woudenberg niet eenvoudig een woning te vinden. Het bouwen van nieuwe woningen is een van de oplossingen voor de huidige woningnood. Een groot deel van de benodigde woningen staat er al, maar is het nodig de markt in beweging te brengen door verhuizingen te stimuleren. Op deze manier kunnen meer woningzoekenden in een passende woning gaan wonen.

De regeling moet er voor zorgen dat meer mensen passend gaan wonen. In de praktijk betekent het dat er een keten van verhuizingen op gang komt die ervoor zorgt dat meer Woudenbergers een passende woonplek kunnen vinden. Verantwoordelijk wethouder Marleen Treep licht de keuze toe: “We spreken de hoop uit dat deze maatregelen de doorstroming in Woudenberg bevorderen. Wij vinden het belangrijk dat het voor iedereen in Woudenberg goed wonen is in een woning die past bij zijn/haar levensfase. Met de uitvoering van deze doorstromingsmaatregelen leveren wij daar met elkaar een bedrage aan en realiseren wij een zo groot mogelijk volkshuisvestelijk belang. Wij zijn nieuwsgierig naar de effectiviteit van het experiment!”

Jantine Clasie van Omnia Wonen, onderstreept het belang van de afspraken: “met de oplopende wachttijden voor een sociale huurwoning, is het extra belangrijk om doorstroming te stimuleren. Met deze regeling krijgt iemand die een relatief grote eengezinswoning achterlaat, voorrang op een kleinere nieuwbouwwoning waar diegene naar op zoek is. Op die manier komen bestaande huurwoningen vrij voor gezinnen, die hun woning vervolgens weer beschikbaar maken voor starters op de woningmarkt. Misschien wel de kleinkinderen van de mensen die naar de nieuwbouwwoning verhuizen.”

Voorrang voor nieuwbouwwoning

Huurders van Omnia Wonen van 55 jaar en ouder die vanuit hun eengezinswoning met drie of meer slaapkamers willen verhuizen naar een kleinere nieuwbouwwoning krijgen voorrang. Bij de twee nieuwbouwprojecten in Woudenberg, Nijverheyd en Hoevelaar, wordt deze voorrangsregeling toegepast. We hebben goede ervaringen met eerdere nieuwbouwprojecten in Amersfoort, Harderwijk en Elburg. Huurders van Omnia Wonen krijgen hierover persoonlijk bericht.

Terug naar overzicht