Harderwijk – maart 2024

Om doorstroom op de sociale huurmarkt te bevorderen, slaan gemeenten en woningcorporaties op de Noord-Veluwe de handen ineen. Ze willen onder andere ouderen ondersteunen en begeleiden bij de overstap naar een andere woning. Donderdag 29 februari zetten wethouders wonen uit deze regio en bestuurders van de regionale woningcorporaties hun handtekening onder een reeks afspraken die hierbij moeten helpen.

In de nu getekende samenwerkingsovereenkomst is de inzet van verhuiscoaches en een voorrangsregeling vastgelegd. Verhuiscoaches helpen geïnteresseerde huurders van 55 jaar of ouder bij het in kaart brengen van hun woonbehoefte en denken mee over een geschikte toekomstige woning. Zij krijgen – onder voorwaarden – voorrang bij de inschrijving op zogenoemde doorstroomwoningen die in de regio vrijkomen.

Verschillende wensen en woningen
Steeds vaker wonen huurders van 55 jaar of ouder in een (te) grote woning. De kinderen zijn het huis uit en niet alle slaapkamers zijn meer nodig. Terwijl bij jonge gezinnen juist vaak behoefte is aan die extra slaapkamers. Of senioren huren een appartement op de begane grond, met een tuin(tje), maar zien steeds meer op tegen het onderhoud. Zo’n woning is misschien wel precies wat een starter zoekt.

‘We willen niemand het huis uit jagen, laat dat duidelijk zijn’, zegt wethouder wonen Edwin Enklaar uit Harderwijk. ‘Maar zowel bij de gemeenten als bij woningcorporaties zien we regelmatig dat ouderen best zouden willen verhuizen naar een appartement of een kleinere woning, maar dat ze de eerste stap daartoe lastig vinden. Ze zien op tegen het gedoe van de verhuizing, komen niet in aanmerking voor een geschikte seniorenwoning of weten gewoonweg niet goed waar te beginnen. Daar willen we ze bij helpen.’

Positieve resultaten
De inzet van verhuiscoaches is niet nieuw. De afgelopen twee jaar is hier al mee geëxperimenteerd op initiatief van de provincie. Zij nam ook de kosten voor haar rekening. De resultaten zijn goed, boven verwachting zelfs. De gemeenten en de corporaties willen dit voortzetten. Met deze samenwerkingsovereenkomst willen zij de voortgang van deze aanpak waarborgen. Directeur Fleur Imming van woningcorporatie Uwoon namens de corporaties: “Je ziet dat het werkt als we samen onze schouders eronder zetten. Met deze verhuizing komen weer twee of drie andere verhuizingen op gang. Een bewoner verlaat een grote eengezinswoning voor een kleinere woning dichtbij voorzieningen. En een gezin verhuist naar deze eengezinswoning met meerdere slaapkamers. Samen met de gemeente zien wij echt de meerwaarde. Wij tekenen daarom ook graag deze samenwerkingsovereenkomst.”

Slimme oplossingen
De krapte op de woningmarkt is overal voelbaar. Er is een grote behoefte aan sociale-huurwoningen voor starters en gezinnen, maar ook aan geschikte seniorenhuisvesting. Naast dat corporaties en gemeenten inzetten op meer bouwen, kijken ze ook naar andere slimme oplossingen. Met de gemaakte afspraken hopen alle betrokkenen de doorstroom op sociale huurmarkt te bevorderen, met een betere woonverdeling tot gevolg.

Terug naar overzicht