Michael van Katwijk woont sinds enkele maanden in een nieuwbouwwoning aan De Dijkjes in Elburg. En hier was hij naar op zoek, aangezien de vorige woning niet aansloot op zijn gezinssituatie. Dankzij het doorstroomexperiment dat werd ingezet bij De Dijkjes, kon hij de nieuwe sociale huurwoning betrekken.

‘Inderdaad, dankzij het doorstroomexperiment kwam ik in aanmerking voor deze woning. Via de normale regels was dat waarschijnlijk niet gelukt. Fijn dat ik nu iets heb dat goed bij mij en mijn gezin past’. Michael kreeg voorrang op een grote eengezinswoning, omdat zijn ‘huishouden’, of anders gezegd zijn gezin, uit drie of meer personen bestaat. Dit is geen standaardregel. Na overleg met de gemeente kreeg Omnia Wonen toestemming om bij de 51 nieuwbouwwoningen in Elburg van de reguliere regels af te wijken. Met als doel: doorstroming op de woningmarkt te bevorderen (zie ook het kader hieronder).

De vorige woning van Michael was niet passend. ‘Ik woonde voorheen in een kleinere woning in Oldebroek. Deze had een grote achtertuin, dat was fijn. Maar verder was het niet heel prettig wonen’. Het huis was simpelweg te klein en niet geschikt voor mijn kinderen. Daarom wilde ik graag verhuizen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan’. Michael liet zich niet afschrikken en ging op zoek naar een nieuwe woning. Hij stak zijn zoektocht zo ‘breed’ mogelijk in: ‘Ik heb gereageerd op verschillende woningen in verschillende woonplaatsen. Het liefst wilde ik naar Elburg. Maar ook een nabijgelegen woonplaats was goed geweest. Zolang mijn kinderen maar op een prettige en gezonde manier bij mij kunnen wonen’

‘GELUKKIG WAREN ER WONINGEN WAAROP JE VOORRANG KREEG DOOR DE GEZINSGROOTTE’

Michael reageerde al een tijdje op woningen, zonder succes. Toen kwamen de advertenties van nieuwbouwproject De Dijkjes in Elburg voorbij. Nieuwe woningen op een mooie locatie. Het was dus geen moeilijke keuze om daarop te reageren. Michael vertelt wat hij heeft gedaan om zijn kansen te vergroten: ‘Ik wist dus al dat ik geen woning zou krijgen op basis van inschrijfduur. Maar bij dit project was gelukkig een aantal grote woningen waarop je voorrang kreeg op basis van gezinsgrootte. Dus daar hebben we ons op gericht. En je kunt op de website op elk moment zien op welke positie je staat. Dus daar hebben we mee gespeeld, om zo onze kansen te vergroten’. Door op deze manier bezig te zijn met reageren, kreeg hij uiteindelijk een aanbod.

Toen was daar het moment dat Michael, op zijn veertigste verjaardag, te horen kreeg dat de woning definitief aan hem werd toegewezen. Het spreekt voor zich dat dit een prachtige ervaring was: ‘Wow, dat was echt een geweldig moment! Ik heb eerst een paar keer gevraagd of het écht definitief was. Toen ik besefte dat de woning daadwerkelijk naar ons ging, was dat ronduit fantastisch. Ik ben geen heel emotionele man over het algemeen, maar op dat moment heb ik staan janken als een klein kind’.

‘DEZE WONINGEN ZIJN TOCH OOK NIET GEMAAKT VOOR ALLEENSTAANDEN?’

Michael is duidelijk over de regelgeving rondom het toewijzen van sociale huurwoningen: ‘Wij hebben deze woning dus gekregen op basis van gezinsgrootte. Ik vind dat erg goed. En dat zeg ik echt niet omdat het nu in mijn voordeel was. Maar hoe zonde zou het zijn als in deze woning, met meerdere slaapkamers, een alleenstaande zou komen te wonen? Daar zijn ze toch niet voor gebouwd?’.

Tenslotte vragen we Michael of hij nog tips heeft voor woningzoekenden. Die heeft hij zeker: ‘Zorg dat je weet wat de spelregels zijn. Dan kun je vooraf al veel teleurstellingen voorkomen. En kom je er niet uit, dan is er altijd wel iemand die je kan helpen. Zo heeft Willem Jan (woonadviseur van Omnia Wonen in Oldebroek en Elburg) ons goed geholpen en uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. Ik ben heel blij met zijn adviezen. Oh, en zorg dat je de papieren op orde hebt wanneer je reageert! Wij moesten die na de toewijzing nog bij elkaar zoeken en opvragen. Dat heeft toen de nodige stress opgeleverd. Dat is dus niet nodig, als je zorgt dat je alles klaar hebt liggen’.

En zo woont Michael nu heel gelukkig met zijn vriendin en kinderen in de nieuwe woning in Elburg. Dat ze blij en gelukkig zijn, proef je zodra je de drempel overstapt. En dat is ze van harte gegund!

Michael (40) op de bank in zijn nieuwe huiskamer, samen met vriendin Nicole (33) en zijn zoon Kyano (11) en dochter Jaimy (9) (leeftijden op het moment van de foto)