Zelf klussen

We snappen dat u uw woning graag naar eigen smaak inricht. Voor kleine aanpassingen die makkelijk ongedaan te maken zijn, hoeft u ons geen toestemming te vragen. Gaat het om grotere aanpasingen aan de binnen en buitenzijde van uw woning of waar een vergunning voor nodig is? Dan heeft u altijd onze toestemming nodig. Gaat u verhuizen? Dan kunt u de veranderingen ter overname  aanbieden aan de nieuwe huurder. Vanzelfsprekend moet de aanpassing wel in goede technische staat zijn en de verhuurbaarheid van de woning niet schaden.

Veel gevraagd over Zelf klussen

Mag ik zelf klussen in mijn woning?

Als u aan de binnenkant van de woning iets wilt veranderen en de aanpassing kan met weinig kosten weer ongedaan gemaakt worden, dan heeft u van tevoren geen toestemming nodig. Belangrijk is wel dat u geen brandgevaarlijke materialen gebruikt. Zijn de veranderingen ingrijpender? Bijvoorbeeld een aanbouw, bijgebouw of wijziging van de woningindeling, doet u dan een aanvraag Zelf Klussen via Mijn Omnia Wonen. Houdt u ook rekening met het vergunningenbeleid van de gemeente. 

Kijkt u voor meer informatie in de Folder Zelf Klussen.

Zijn er eisen waar mijn zelf aangebrachte verandering aan hoort te voldoen?

Voor iedere klus geldt een aantal algemene eisen:

Veiligheid en overlast
Wij waken over uw veiligheid en die van andere huurders. Daarom staan wij uit veiligheidsoverwegingen niet toe dat er wordt geklust aan technische installaties, leidingen en stopcontacten zonder inschakeling van een erkend installateur. Van wijzigingen aan elektrische (gas)installaties, leidingen en constructies vragen wij u dan ook een geldig keuringsrapport te overhandigen. Het spreekt voor zich dat de wijziging geen overlast mag veroorzaken voor uw buren en omwonenden.

Onderhoud en materialen
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan en vervanging van voorzieningen die u zelf heeft aangebracht. Uw aanpassing mag de verhuurbaarheid niet schaden en mag niet leiden tot een waardedaling van de woning. Zorgt u ervoor dat u materialen van goede kwaliteit gebruikt. De woonadviseur kan u hierin adviseren. Houdt u er rekening mee dat wij onderhoud waarvoor Omnia Wonen verantwoordelijk is, moeten kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan bereikbaarheid voor schilderwerk of de sifon in een bad of douche.

Kosten en risico’s
De financiële en bouwtechnische kosten en risico’s als gevolg van de aanpassing, zijn voor uw rekening. Denkt u er ook aan dat u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. En dat uw aanpassing voldoet aan de eisen van de gemeente, nutsbedrijven en brandweer.

Mag ik zelf een keuken-, douche- of toiletruimte vernieuwen ?

Dat mag. De kosten hiervoor betaalt u zelf. U bent na de uitvoering van het werk zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Wij vragen u de aanpassing vooraf te melden middels een Zelf Klussen aanvraag op Mijn Omnia Wonen.

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van mijn zelf aangebrachte verandering?

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van door u aangebrachte veranderingen aan en in uw woning.

Ik wil zonnepanelen aanbrengen op mijn woning, mag dat?

Ja, dat mag. We stellen wel een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van uw woningtype en het geplande onderhoud. Neemt u hiervoor contact met ons op. Ook stellen wij voorwaarden aan de panelen en omvormer die u plaatst. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan mag u zonnepanelen aanbrengen.

Mag ik een kattenluik plaatsen?

Dat mag. Als u verhuist vragen wij u wel de schade te herstellen. Tenzij de nieuwe huurder het kattenluik wil overnemen. Overlegt u met Omnnia Wonen over de mogelijkheden en de eventuele kosten voor het herstellen van de schade als u verhuist.

In mijn woning zit een verhoogde toiletpot. Mag ik een normale toiletpot plaatsen?

U mag een normale toiletpot plaatsen. De kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. U heeft wel onze toestemming nodig voor het vervangen van de toiletpot. Doet u hiervoor een aanvraag Zelf Klussen.

Kan ik een zelf aangebrachte verandering aanbrengen tegen een huurverhoging?

Dat kan niet. Als u zelf een voorziening aanbrengt, betaalt u deze ook zelf. Gaat u verhuizen en voldoet uw zelf aangebrachte verandering aan de voorwaarden die we afspraken? Dan krijgt u in bepaalde gevallen een vergoeding.

Hoe kom ik aan een verhoogd toilet?

U kunt zelf een verhoogde toilet plaatsen. Hier heeft u wel toestemming van Omnia Wonen voor nodig. Doet u hiervoor een aanvraag zelf klussen via Mijn Omnia Wonen.

Ik wil centrale verwarming aanleggen / een nieuwe HR ketel plaatsen. Mag dat?

In bepaalde gevallen is dit mogelijk. Neemt u contact met ons op. Dan kunnen wij u meer vertellen over de mogelijkheden en kosten.

Mag ik de plinten verwijderen?

U mag de plinten verwijderen. Echter, bij vertrek uit de woning moeten de plinten weer teruggeplaatst worden, ze horen bij de woning.

Mag ik een tuinhuisje plaatsen?

In de meeste gevallen mag dat. Vraagt u hiervoor wel eerst toestemming aan ons. Dit doet u via Mijn Omnia Wonen door het indienen van een aanvraag zelf klussen.

Ik wil mijn woning graag laten keuren voor een politiekeurmerk. Kan dat?

Wij doen geen aanpassingen aan onze woningen om te voldoen aan het politiekeurmerk. U mag natuurlijk wel zelf aanpassingen doen om te zorgen dat uw woning aan het keurmerk voldoet. Een politiekeurmerk vraagt u zelf aan bij de politie. Hiervoor heeft u wel (goed)keuring nodig van een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld de sleutelspecialist.

Mag ik klussen op plekken waar asbest zit?

Nee, klus nooit op plekken waar asbest zit. Volg altijd deze vuistregels:

  • Vraag ons altijd eerst advies als u wilt klussen op een plek waar asbest zit. Ook als u twijfelt of het om asbest gaat;
  • Verwijder nooit zelf asbest, neem contact op als u asbest wilt verwijderen;
  • Bewerk asbest nooit, bijvoorbeeld door erin te zagen, te boren, te schuren of te breken.

Waar kan in mijn woning asbest zitten?

Is uw woning voor 1994 gebouwd? Dan bestaat de kans dat er asbest in uw woning zit. Bij woningen die gebouwd zijn na 1994 zijn geen asbesthoudende materialen toegepast. Op basis van een steekproef brachten wij het asbest in onze woningen in beeld.

Huurders van Omnia Wonen ontvingen een asbestsignaleringskaart als er asbest in hun woning is gesignaleerd of als het vermoeden van asbest in de woning bestaat. Op de kaart staat aangegeven waar asbest zich kan bevinden. Op de flyer 'Mogelijke asbest in een woning' onderaan deze pagina bij meer informatie, vindt u een uitleg.

Wilt u meer weten? Kijk dan op uw asbest-inventarisatiekaart in de meterkast of neemt u contact met ons op.

Ik denk dat er asbest in mijn woning zit, wat moet ik doen?

Neemt u als u asbest vermoedt altijd contact met ons op. Wij sturen een expert langs om te beoordelen of het om asbest gaat.

Ik ga verhuizen, moet ik zelf aangebrachte veranderingen ongedaan maken?

Dat is afhankelijk van een aantal zaken. Het is belangrijk dat de aanpassing in goede technische staat is. En dat u deze volgens de kwaliteitseisen en afspraken heeft aangebracht. Houd er rekening mee dat wij u kunnen vragen aan te tonen dat de constructie goed en veilig is. 

Overleg altijd met Omnia Wonen om zeker te weten of uw verandering mag achterblijven. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Kan ik de bestaande schoorsteen voor mijn open haard gebruiken?

Dit hangt af waarvoor de schoorsteen ontworpen is: voor de afvoer van gas of rook. Wilt u een open haard plaatsen? Doet u dan aanvraag zelf klussen via Mijn Omnia Wonen. Wij bekijken dan de mogelijkheden voor u.

15 meer vragen tonen