Voor het vervangen van een gaskookplaat kunnen diverse aanpassingen nodig zijn.

  • Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder een elektrisch verwarmingselement. Keramisch koken heeft nadelen ten opzichte van inductie koken: de plaat reageert vrij traag, de kookzones worden heet, en de pannen moeten een perfect gladde bodem hebben. Eten dat naast de pan belandt, brandt wat sneller in (ook als een pan overkookt).
  • Op een inductiekookplaat wordt de pan verhit door een magnetisch veld. Alle warmte gaat naar de pan, waardoor de kookplaat nauwelijks opwarmt. De pan wordt meteen heet en koelt ook snel weer af. Hierdoor lijkt de inductiekookplaat in het gebruik het meest op koken op aardgas. Inductie koken kost minder energie dan keramisch koken.

Voor zowel een keramische kookplaat als een inductiekookplaat is een aanpassing in de meterkast nodig. Er is een aparte (nieuwe) groep nodig. In de keuken is voor sommige platen een Perilex – stopcontact nodig voor de vijfpolige stekker van de kookplaat. Een nieuwe groep en een Perilex-stopcontact moet door een erkend installateur worden aangebracht.

Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden vraagt u toestemming middels een Zelf Klussen aanvraag. Na het indienen van dit formulier krijgt u toestemming de aanpassingen uit te laten voeren, en leggen we de voorwaarden vast.

Verbruik
In verbruik is koken met inductie het zuinigst:

  • De inductiekookplaat is het zuinigst: verbruik gemiddeld 175 kWh per jaar.
  • Een keramische kookplaat gebruikt 30% meer: gemiddeld 225 kWh per jaar.
  • Een ‘ouderwetse’ elektrische kookplaat met een spoel als hittebron verbruikt het meest: ongeveer 260 kWh per jaar.

Terug naar overzicht